Nieuws/Binnenland
2374064
Binnenland

Kritiek op Syrische scholen: ’Maar als je wil terugkeren, is taal handig’

Bente Becker, Tweede Kamerlid voor de VVD.

Bente Becker, Tweede Kamerlid voor de VVD.

Den Haag - De opkomst van weekendscholen waar Syrische kinderen Arabisch leren en soms Koranles volgen, baart politiek Den Haag grote zorgen.

Bente Becker, Tweede Kamerlid voor de VVD.

Bente Becker, Tweede Kamerlid voor de VVD.

Regeringspartij VVD vindt dat minister Koolmees (Integratie) moet onderzoeken of de scholen wel de Nederlandse normen en waarden onderschrijven. „We moeten niet toestaan dat in het weekend gebouwd wordt aan een parallelle samenleving waarin bijvoorbeeld vrouwen minderwaardig zijn”, reageert Kamerlid Bente Becker. „Integreren betekent hier meedoen. Dus ook onze vrijheden omarmen.”

De liberaal ziet tegelijkertijd ook een andere kant van de medaille: „Ik begrijp dat Syriërs hun kinderen de moedertaal willen leren. Zij hopen zelf ook ooit terug te keren naar hun land. Het is fijn als je dan de taal nog spreekt.”

PVV-leider Geert Wilders is des duivels. Hij vindt dat Nederland geen ’Syrische islamscholen’, maar alleen Nederlands onderwijs nodig heeft. Volgens de Volkskrant zijn er tientallen locaties in Nederland waar Syrische kinderen les krijgen. Naar schatting hebben ze bij elkaar enkele duizenden leerlingen.

De scholen, vaak gerund door vrijwilligers, zouden vooral een antwoord zijn op zorgen bij Syrische ouders. Die vrezen dat hun kinderen de band met Arabische tradities kwijtraken.