Nieuws/Binnenland
2374134
Binnenland

Zelfs rode markeerstift moet voor 100% gerecycled zijn en op waterbasis

Gemeente slaat door met ’recycle-eisen’: leveranciers haken af

Dergelijke producten zijn uit den boze bij de gemeente Utrecht.

Dergelijke producten zijn uit den boze bij de gemeente Utrecht.

UTRECHT - De gemeente Utrecht blijkt zulke hoge ’recycle-eisen’ te stellen aan nieuwe kantoorartikelen, dat er vrijwel geen leverancier is die aan de extreme vraag kan voldoen.

Dergelijke producten zijn uit den boze bij de gemeente Utrecht.

Dergelijke producten zijn uit den boze bij de gemeente Utrecht.

Utrechtse ambtenaren moeten gaan werken met zo duurzaam mogelijke nietmachines, markeerstiften en insteekmappen. Het vinden van een leverancier voor de gerecyclede kantoorartikelen verloopt echter moeizaam. Met de ellenlange en uiterst gedetailleerde eisenlijst van de gemeente is nagenoeg niet te werken.

’Nietmachine voor 60% gerecycled’

’De ordner bestaat uit 100 procent gerecycled materiaal en is 100 procent herbruikbaar’ of ’de nietmachine bestaat voor 60 procent uit gerecycled materiaal, tenzij de opdrachtnemer een alternatief weet voor nieten’. Zo luiden de minimumeisen van de gemeente Utrecht. Leveranciers die extra duurzaamheid kunnen garanderen, krijgen extra punten en maken meer kans op de opdracht. Dat blijkt uit de aanbestedingsdocumenten voor nieuwe kantoorartikelen, papier en drukwerk voor alle organisatieonderdelen van de gemeente Utrecht.

Op dit moment heeft de gemeente nog meerdere overeenkomsten voor de levering van materiaal als pennen en enveloppen. De komende twee jaar wordt een deal met één leverancier geambieerd. Deze zorgt volgens de aanbesteding voor ’alle kantoorbenodigdheden voor een efficiënte uitvoering van het werk, ’blanco papier’ en ’kantoordrukwerk’, zoals visitekaartjes en papier voorzien van de gemeentelijke huisstijl. De gemeente trekt hier jaarlijks maximaal 120.000 euro voor uit.

Een geschikte kandidaat is echter nog niet gevonden. Partijen konden zich tot afgelopen maandag inschrijven voor de klus. Deze sluitdatum is inmiddels opgeschoven naar 27 augustus.

Gewilde producten simpelweg niet verkrijgbaar

Potentiële leveranciers zitten met behoorlijk wat vragen. Veel kunnen niet aan de eisen van de gemeente voldoen, omdat de gevraagde producten simpelweg niet verkrijgbaar zijn.

Zo wilde de gemeente ’Flipoverpapier, bestaande uit 100 procent gerecycled papier’. De inschrijver gaf aan dat de fabrikant het product met hooguit 30 procent hergebruikt papier beschikbaar heeft.

Rode markeerstift

Ook de rode markeerstift vormde een probleem. Deze moest uit minstens 100 procent gerecycled materiaal bestaan. De inkt diende op waterbasis te zijn. Zo’n tekstmarker is echter nergens te vinden. De gemeente doet daarom nu in veel gevallen water bij de wijn. De post-its mogen wat minder duurzaam en voor de rode markeerstift wordt een uitzondering gemaakt.

Er wordt overigens niet alleen om milieuvriendelijkheid gevraagd. De geleverde producten moeten volgens de eisen tevens langer meegaan.