Nieuws/Buitenland
2376842
Buitenland

Spanje krijgt EU-steun voor opvang migranten

BRUSSEL - Spanje kan extra financiële steun verwachten van de Europese Commissie om de toenemende migratie het hoofd te bieden. De Spaanse premier Pedro Sanchez had om 30 miljoen euro gevraagd. Een commissiewoordvoerster kon woensdag nog geen bedrag noemen, maar gaf wel aan dat de zaak hoge prioriteit heeft.

Voorzitter Jean-Claude Juncker heeft aan Sanchez laten weten dat Spanje en ook Marokko de volle steun van de commissie hebben bij het vinden van een antwoord op de hogere aantallen migranten via het westelijk deel van de Middellandse Zee. Onlangs bleek dat langs die route inmiddels meer mensen Europa binnenkomen dan via Italië en Griekenland. EU-commissaris Dimitris Avramopoulos (Migratie) brengt dezer dagen een bezoek aan Spanje.

De Europese Commissie kende Griekenland woensdag 37,5 miljoen euro extra noodhulp toe om de omstandigheden voor migranten te verbeteren. Het geld is bedoeld voor onder meer voedsel, gezondheidszorg, tolken en extra opvangfaciliteiten op het Griekse vasteland.

Athene heeft sinds 2015 al 1,6 miljard euro steun gekregen uit Brussel voor migratiegerelateerde zaken.