2377918
Binnenland

Agenten stoppen met innen van geldboetes

DEN HAAG - De politievakbonden roepen hun achterban op vanaf donderdag geen geldboetes en achterstallige betalingen meer te innen. Ze doen dat uit protest tegen de stukgelopen cao-onderhandelingen. De actie komt bovenop de al lopende actie: het niet uitschrijven van bekeuringen.

De politie bekijkt of de acties van de bonden juridisch zijn toegestaan.

Afgelopen week wezen de gezamenlijke politiebonden het nieuwe cao-voorstel van de werkgever definitief af. De bonden willen structurele oplossingen voor de werkdruk van de 65.000 politiemedewerkers en dat missen ze in het voorstel. Wel zijn de bonden en werkgever voorzichtig met elkaar om de tafel gaan zitten voor verkennende gesprekken. Die gesprekken lopen inmiddels, aldus een woordvoerder van de politie. De bonden benadrukken dat de onderhandelingen niet heropend worden.

Vorige week boden minister Ferd Grapperhaus (Justitie en Veiligheid) en korpschef Erik Akerboom 7 procent meer loon tot en met 2020, aangevuld met een eenmalige uitkering van 500 euro in 2019. Bovendien zouden agenten volgens dat aanbod meer invloed krijgen op hun eigen rooster. De vakbonden wezen dit bod af en noemden het „naar buiten toe goede sier maken.”