2380036
Buitenland

Resten Amerikaanse militairen aangekomen in VS

HONOLULU - De stoffelijke resten van vermoedelijk 55 Amerikaanse militairen die in Noord-Korea zijn gesneuveld tijdens de Koreaanse Oorlog (1950-1953), zijn aangekomen in de Verenigde Staten. Tijdens een plechtige ceremonie op Pearl Harbor op Hawaï werden de kisten uit de militaire vliegtuigen gedragen.

De overdracht van de resten van Amerikaans militairen was afgesproken tijdens de top tussen de Amerikaanse en Noord-Koreaanse leiders, Donald Trump en Kim Jong-un, in juni in Singapore. Trump dankte Kim donderdag voor het nakomen van de belofte. „Ik ben helemaal niet verbaasd door deze vriendelijke actie ”, aldus Trump in een tweet. „Ook dank voor uw vriendelijke brief. Ik kijk ernaar uit u snel weer te zien.”

Vicepresident Mike Pence was bij de ceremonie op Pearl Harbor aanwezig en hield een toespraak. Op Twitter liet hij weten zich niet eerder zo vereerd te voelen de Amerikaanse president te mogen vertegenwoordigen. Zijn vader heeft gevochten in de Korea-oorlog. „Hij kwam terug met een medaille op zijn borst. Maar mijn vader – nu al dertigh jaar overleden – vertelde ons altijd dat de echte helden van de Koreaanse oorlog degenen waren die niet naar huis terugkeerden.”

Hierna volgt het lastige proces om de overblijfselen te identificeren. Meer dan 7700 Amerikaanse militairen die in de Koreaanse oorlog vochten, staan te boek als vermist. Van hen raakten er vermoedelijk 5300 vermist in wat nu Noord-Korea is.