Nieuws/Buitenland
2380056
Buitenland

Rode Kruis opent gironummer voor terugkerende Syriërs

DEN HAAG - Het Rode Kruis heeft donderdag giro 7244 geopend voor Syriërs die in en vanuit de regio rond Syrië terugkeren naar hun huis nu het geweld is afgenomen. De hulporganisatie ziet voor het eerst in zeven jaar dat een grote groep Syriërs naar huis wil. ,,Zij komen terecht in totale verwoesting en hebben geen middelen om te overleven. Hulp om hun bestaan weer op te bouwen is hard nodig", zegt het Rode Kruis.

Afgelopen tijd staken enkele honderden Syrische vluchtelingen vanuit Libanon de grens over naar Syrië. Naar verwachting zal die stroom komend weekeinde toenemen.

Maar vooral in Syrië zelf keren ontheemden massaal terug naar hun huizen. Volgens de Verenigde Naties ging het in de eerst helft van dit jaar naar schatting al om zo’n 750.000 mensen. Ze gaan naar wijken rondom steden als Homs, Aleppo en Oost-Ghouta en Daraa waar afgelopen tijd de hevige gevechten eindigden. Hun huizen zijn echter veranderd in karkassen vol puin. Geld om de woningen te herstellen hebben de terugkeerders niet.

Het Rode Kruis roept hulporganisaties, overheden en bedrijven en de Nederlanders op de terugkeerders een steun in de rug te geven. De hulporganisatie helpt de Syriërs met kleine reparaties om hun huizen weer leefbaar te maken, zorgt voor voedsel, schoon drinkwater, psychische en medische hulp. Ook krijgen zij een startkapitaal, waarmee ze een winkeltje kunnen openen of hun land weer kunnen gaan verbouwen.

In andere delen van het land gaat de oorlog onverminderd door en veroorzaakt nieuwe vluchtelingenstromen zoals in Swaida, bij de Golanhoogte en in Idlib bij de grens met Turkije.