Nieuws/Binnenland
2380497
Binnenland

RIVM: beperk lichamelijke inspanningen in de middag

Tweede officiële hittegolf op komst?

Op bloedhete dagen is er niets lekkerder dan een verfrissende plens water!

Op bloedhete dagen is er niets lekkerder dan een verfrissende plens water!

Omdat het afgelopen zaterdag met ’slechts’ 24,2 graden geen tropische dag was, kwam de hittegolf op veel meetstations ten einde. Maar een nieuwe, officiële hittegolf is mogelijk alweer in aantocht in De Bilt. En zoals je waarschijnlijk wel weet is die gemeente dé graadmeter voor het weer in Nederland.

Op bloedhete dagen is er niets lekkerder dan een verfrissende plens water!

Op bloedhete dagen is er niets lekkerder dan een verfrissende plens water!

Dat voorspelt Weeronline. „Sinds zondag is het zomers warm in De Bilt en afgelopen maandag werd het 30,6 graden. Vandaag staat 30 graden in de verwachting van het Weeronline-weermodel en morgen wordt het 31 graden. Daarmee zou net aan de voorwaarden (vijf zomerse dagen op rij, waarvan drie tropisch) worden voldaan.”

De kans dat er een tweede hittegolf komt is ongeveer 60 procent, aldus de weersite.

In bepaalde regio’s was het afgelopen zaterdag nog wél tropisch genoeg, waardoor de eerste hittegolf daar nog volop bezig is. Denk aan Limburg, Noord-Brabant, Gelderland en Twente, waar de hittegolf al 22 dagen duurt!

Er zijn ook nog hittegolven gaande op andere stations, maar die zijn later gestart. WeerOnline heeft ze voor je opgesomd:

  • Cabauw - Utrecht (vanaf 15 juli)
  • Heino - Midden-Overijssel (vanaf 15 juli)
  • Lelystad (vanaf 15 juli)
  • Marknesse - Noordoostpolder (vanaf 15 juli)
  • Hoogeveen (vanaf 15 juli)
  • Rotterdam (vanaf 19 juli)
  • Schiphol - Amsterdam (vanaf 19 juli)
  • Eelde - Groningen Airport (vanaf 19 juli)
  • Nieuw Beerta - Oost-Groningen (vanaf 23 juli)

Hitteplan weer van kracht

Gezondheidsinstituut RIVM kondigt het zogeheten hitteplan af voor de provincies Limburg, Noord-Brabant, Gelderland, Utrecht, Overijssel en Drenthe. Met een tweede hittegolf op komst zou iedereen extra aandacht moeten besteden aan kwetsbare mensen. Daarmee kunnen gezondheidsproblemen zoveel mogelijk beperkt worden, aldus het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu.

Volgens het RIVM zouden mensen lichamelijke inspanningen in de middag moeten beperken. Ook zouden ze de woning koel moeten houden met zonwering, ventilators of airconditioning. Daarnaast adviseert het RIVM om voldoende te drinken, dunne kleding te dragen en goed te beschermen tegen de zon.

Vorige week maandag werd het hitteplan ook al ’geactiveerd’, tot afgelopen zaterdag toen het weer wat koeler werd. Critici vinden dat het vol open deuren staat. Maar het RIVM stelt dat het hitteplan meer dan tien jaar geleden is ingevoerd naar aanleiding van het hoge aantal doden onder ouderen in voorgaande jaren. Een grote groep kwetsbare ouderen, zoals chronisch zieken en 85-plussers, heeft volgens het instituut wel degelijk extra aandacht nodig tijdens extreme hitte.