Nieuws
2381383
Nieuws

Adrenaline-rush

Filmrecensie: ’Mission: Impossible - Fallout’ ✭✭✭✭✩

— Wat: film, actie, spionage

— Regie: Christopher McQuarie

— Met: Tom Cruise, Henry Cavill, Rebecca Ferguson

Tom Cruise schuwt geen stunt voor zijn rol als Ethan Hunt.

Tom Cruise schuwt geen stunt voor zijn rol als Ethan Hunt.

Als producent én hoofdrolspeler wist Tom Cruise met zijn Mission: Impossible-films een uiterst lucratieve reeks uit de grond te stampen. Losjes gebaseerd op de gelijknamige - en nogal oubollige - tv-serie die van 1966 tot 1973 werd geproduceerd, drukte de Hollywoodster zijn eigen stempel op de bioscoopfilms. Vooral met puike stunts.

Tom Cruise schuwt geen stunt voor zijn rol als Ethan Hunt.

Tom Cruise schuwt geen stunt voor zijn rol als Ethan Hunt.

Cruise heeft daar duidelijk nog steeds lol in en hangt dus zoveel mogelijk zelf de held uit, ook in Mission: Impossible - Fallout. Hij haalt duizelingwekkende capriolen uit, variërend van een reddingsoperatie in vrije val tot een keiharde knokpartij in een Parijs herentoilet en van een sprint over de daken van Londen tot spannende helikopterstunts. Allemaal met zo min mogelijk digitaal gegoochel.

Voor het eerst keerde voor Fallout de regisseur van de vorige Mission: Impossible-film terug. Christopher McQuarie, die eerder een Oscar won met zijn ingenieuze scenario voan The usual suspects (1995) - schreef ook dit keer het scenario en knoopt direct aan bij Rogue nation (2015).

Aanhangers van de kwade genius (Sean Harris) uit dat vorige deel, noemen zich inmiddels De Apostelen en houden zich bezig met terrorisme. De wereld moet dus opnieuw gered worden door Hunt en zijn team (Ving Rhames en Simon Pegg) , die daarbij dit keer ongevraagd versterking krijgen van August Walker (Henry Cavill), een CIA-agent van het type botte bijl.

Zijn precieze rol in deze maskerade vol dubbele bodems blijft lang onduidelijk. Eveneens moeten we lang raden naar de intenties van MI-6-agente Ilsa Faust (Rebecca Ferguson) en van de sexy wapenhandelaar White Widow (Vanessa Kirby).

Onverwacht en ongewild raakt ook Hunts voormalige geliefde Julia (Michelle Monaghan) opnieuw bij zijn onmogelijke missie betrokken. Zo wordt een vrees bewaarheid die het verhaal wat emotionele diepgang geeft. Een sterke combinatie met de humor en de vriendschappelijke warmte die Pegg en Rhames in hun rollen weten te leggen.

Dat allerlei losse verhaallijntjes uit eerdere films nu netjes worden afgehecht, voelt als een leuke bonus. Maar vóór alles biedt Fallout een ongekende adrenaline-rush van bijna 2,5 uur, die alle voorgaande Mission: Impossible-films overstijgt. Deel zes is daarmee tot nu toe de beste uit de reeks.

M.W.