Nieuws/Binnenland
2382465
Binnenland

Smog-alarm zuidoost Nederland

Regen blijft nog minstens week weg

Het blijft nog waarschijnlijk wel een week kurkdroog!

Het blijft nog waarschijnlijk wel een week kurkdroog!

Den Haag - De kans op neerslag is tot en met volgende week woensdag nihil. Mogelijk valt er aan het einde van die dag wel een enkele regen- of onweersbui, maar die zal de droogte niet verdrijven, zegt Weeronline.

Het blijft nog waarschijnlijk wel een week kurkdroog!

Het blijft nog waarschijnlijk wel een week kurkdroog!

De hitte houdt voorlopig aan, met temperaturen tot 34 graden op woensdag.

Na woensdag wordt een overgang naar meer normale temperaturen van rond de 25 graden verwacht. Weeronline verwacht een neerslagkans van ongeveer 40 procent. Als het gaat regenen zal dat niet voldoende zijn om het neerslagtekort snel op te lossen. Daarvoor is langdurige neerslag in grote hoeveelheden nodig.

Aan voorspellingen over langere periode waagt Weeronline zich niet. Eerdere verwachtingen die een overgang naar een koeler weertype lieten zien moesten op het laatst worden bijgesteld ,,We zijn voorzichtiger geworden voor de langere termijn", aldus de woordvoerder van het weerbureau.

Het neerslagtekort is het verschil tussen de verdamping en de hoeveelheid gevallen neerslag. Als meer water verdampt dan er neerslag valt, is sprake van een tekort.

Smog

Het zuidoosten van Nederland krijgt donderdag en vrijdag mogelijk te maken met smog. Lokaal kan de luchtkwaliteit hier slecht worden, waarschuwt gezondheidsorganisatie RIVM.

Mensen die gevoelig zijn voor smog krijgen het advies om binnen te blijven en zware lichamelijke inspanning te beperken. Dat geldt vooral in de namiddag en vroege avond, omdat de lucht dan het meest verontreinigd is.

Vanwege de aanhoudende tropische temperaturen nemen de ozonconcentraties toe. Smog door ozon ontstaat bij ophoping van luchtvervuiling op zonnige dagen. Dat kan leiden tot luchtwegklachten, zoals hoesten en kortademigheid, verergering van astmaklachten en een slechtere longfunctie. Ook kan irritatie aan ogen, neus en keel voorkomen.