Nieuws/Binnenland
2382608
Binnenland

Syriëgangers veroordeeld tot 5 en 7 jaar cel

Houssaine Z. en Saad C. kregen 5 jaar cel.

Houssaine Z. en Saad C. kregen 5 jaar cel.

ROTTERDAM - Drie Rotterdammers die hebben deelgenomen aan een terroristische organisatie in Syrië zijn donderdag veroordeeld tot celstraffen van vijf en zeven jaar. De 32-jarige Syriëganger Mohamed R., anderhalf jaar geleden aangehouden in Spanje, kreeg de zwaarste straf opgelegd door de rechtbank in Rotterdam.

Houssaine Z. en Saad C. kregen 5 jaar cel.

Houssaine Z. en Saad C. kregen 5 jaar cel.

Houssaine Z. en Saad C. – beiden 29 jaar – zijn veroordeeld tot vijf jaar gevangenisstraf. Zij stonden op de Nederlandse terrorismelijst en hadden zich in Turkije bij het consulaat gemeld. Februari dit jaar werden ze naar Nederland gebracht en direct op Schiphol aangehouden.

De drie mannen hebben tussen eind 2015 en medio vorig jaar deelgenomen aan de gewapende strijd in Syrië, bij de aan Al-Qaida gelieerde organisatie Jabhat al-Nusra. Het is niet duidelijk geworden wat ze daar zouden hebben gedaan en in hoeverre ze als strijder actief waren.

R. gebruikte het paspoort van zijn broer om naar Spanje te vliegen. De rechtbank noemt zijn reis „verontrustend.” Het Openbaar Ministerie liet twee weken geleden tijdens de behandeling van de zaak weten dat hij twee vliegtickets had gekocht vanuit Turkije naar Barcelona en Düsseldorf. Zelf vloog hij naar Spanje, zijn bagage ging naar Duitsland. „Bij zo’n reisbeweging gaan bij mij alle alarmbellen af. Waarom is R. teruggekeerd? Een zorgelijk antwoord lijkt in de rede te liggen”, aldus de officier van justitie.

De drie ontkenden alle strafbare feiten en zwegen verder. R. zegt dat hij nooit in het strijdgebied gebied is geweest en dat hij de andere twee mannen niet kent. Echter, uit telefoongegevens bleek dat R. en Z. kort voor hun vertrek tientallen keren contact met elkaar hebben gehad.

De voormalige buurjongens Z. en C. hebben niet willen vertellen wat ze in Syrië deden. C. zou een dochtertje hebben in Syrië. Er circuleren foto’s van hem met een baby’tje in zijn armen. Ook daar weigerde hij iets over te vertellen.