Nieuws
2384510
Nieuws

Column Epco Ongering

Geratel

Mijn oude trouwe buitenboordmotor – tweetakt, foei, maar o zo heerlijk – ratelde bij het starten. Na het geratel liep-ie prima, maar het voelt toch niet fijn als je motor een raar geluid maakt. Wat doe je dan? Je kijkt op internet bij ’startgeratel’.

Dan blijkt dat het ratelen bij de start vooral een probleem is dat de eigenaren van een Mercedes GLK treft. Het zou kunnen duiden op een opgerekte distributieketting. Hmm, dat lijkt me sterk, want in mijn tweetaktmotor zit geen distributieketting.

Even verder gezocht. Het zou ook kunnen komen door te dunne olie. Maar de olie van mijn motor is een half seizoen geleden door de dealer vervangen, dus dat zal het ook niet zijn. Ik twijfel en vraag het aan een supertechnische kennis. Die kijkt bedenkelijk en vraagt schuin over zijn bril of ik er weleens aan heb gedacht mijn veertig jaar oude beestje te vervangen.

Een klap in het gezicht. Boot en motor stammen uit 1988 en zijn altijd in topconditie gehouden. Vervangen? Nooit. Vervolgens ben ik toch maar naar de dealer gevaren. Die luisterde en sprak het mysterieuze woord: Bendix. Een paar tientjes later had hij dit onderdeel van mijn startmotor vervangen en liep de boot weer als een zonnetje.