Nieuws/Binnenland
2386297
Binnenland

Syriëganger nog 90 dagen vast

ROTTERDAM - De 22-jarige vrouw die is teruggekeerd uit het strijdgebied van Islamitische Staat, blijft nog negentig dagen vastzitten. Dat bepaalde de raadkamer van de rechtbank in Rotterdam.

Ze moet op 17 oktober voor het eerst voor de rechter verschijnen, het gaat dan om een niet-inhoudelijke zitting.

Melis A. arriveerde ruim twee weken geleden met haar zeven maanden oude baby op een vlucht vanuit Erbil, in het noorden van Irak. Haar zoontje is momenteel bij een pleeggezin ondergebracht, hij wordt ook medisch onderzocht omdat er vermoedens zijn dat hij tbc heeft. Daarna gaat hij waarschijnlijk naar A.'s ouders.

De Rotterdamse wordt verdacht van deelname aan een terroristische organisatie en het voorbereiden van terreurdaden. A. is ongeveer twee jaar geleden naar Syrië gereisd. Justitie vermoedt dat ze sterk geradicaliseerd is. Haar advocaat liet eerder al weten dat ze naïef was en haar - inmiddels gesneuvelde - Nederlandse partner achterna was gereisd. Volgens advocaat Taner Sen is A. ,,ontzettend opgelucht en blij" dat ze weer in Nederland is.

Haar vader deed na haar vertrek in 2016 aangifte van vermissing. Toen zijn dochter in een opvangkamp terechtkwam, is hij haar en zijn kleinzoon gaan halen. Met zijn drieën vertrokken ze naar Erbil en ze meldden zich daar bij het Nederlandse consulaat. In Erbil hebben ze alle drie een tijd gevangengezeten voor ze op het vliegtuig naar Nederland werden gezet.