Nieuws/Binnenland
2390382
Binnenland

Schade is niet standaard verzekerd

Puinzooi huurders voor eigen rekening

Amsterdam - Als je na de vakantie terugkomt en je appartement in puin aantreft dankzij een paar rotzooi trappende Airbnb-huurders, hoef je er niet op te rekenen dat je inboedelverzekeraar op komt draaien voor je schade. Die claim kan een verzekeraar ongezien retourneren.

Vorige week ging een filmpje rond op het internet van een schoonmaker die door een appartement liep dat door ene Stefan verhuurd was via Airbnb. De huurders hadden een complete ravage in het huis aangericht. De spiegel in de badkamer was vernield, ongeveer de gehele inhoud van de keukenkastjes lag over de vloer verspreid en van vuilniszakken leken de huurders nog nooit te hebben gehoord. Die puinhoop, voorzien van het commentaar van de schoonmaker, zorgde voor een grote hit op het internet. Maar ook voor een vraag: wie draait er op voor de schade als je kwaadwillende huurders via Airbnb in huis hebt?

Dat de verzekeraar deze schade gaat vergoeden, is absoluut geen zekerheidje. „Dat scheelt per verzekeraar”, vertelt een woordvoerder van het Verbond van Verzekeraars. Niet iedere verzekeraar heeft namelijk in de inboedelverzekering automatisch schade door onderhuurders afgedekt. „Ons advies is om voordat je gaat verhuren eerst goed je polisvoorwaarden na te kijken”, zegt de zegsman van het Verbond. „Het kan zijn dat onderhuur wel standaard meeverzekerd is, maar het kan ook zijn dat je een aanvullende dekking nodig hebt.”

Volgens de woordvoerder van de branchevereniging valt er genoeg voor te zeggen dat verzekeraars niet standaard een soort ’Airbnb-dekking’ in hun polissen hebben opgenomen. „Het gaat om een heel ander risico. Mensen die in hun eigen huis wonen, hebben er baat bij dat alles ook een beetje netjes en heel blijft. Maar als je wildvreemden in huis neemt, kan dat voor hen heel anders liggen.”

De Verbond-woordvoerder raadt een ieder aan voor aan een verhuuravontuur via Airbnb te beginnen eerst even alle zaken door te lopen. „Je gaat toch al allerlei dingen regelen, zoals een paar mooie foto’s maken en een advertentie plaatsen. Dan kun je ook even je verzekering checken.”