Nieuws/Binnenland
2390505
Binnenland

Slachtoffer verzocht over verkrachting door tbs’er te zwijgen

Politie maakt excuses voor hard verhoor verkrachte vrouw

Tbs-kliniek De Rooyse Wissel.

Tbs-kliniek De Rooyse Wissel.

VENRAY - De politie in Limburg heeft excuses aangeboden aan een vrouw die in december 2016 werd verkracht door een tbs’er op onbegeleid verlof. De toen 21-jarige Susanne uit Venray werd tijdens de verhoren rond haar aangifte zwaar onder druk gezet door twee zedenrechercheurs die haar niet geloofden.

Tbs-kliniek De Rooyse Wissel.

Tbs-kliniek De Rooyse Wissel.

Het slachtoffer doet zaterdag haar verhaal in de Volkskrant, die ook de officiële stukken rond de zaak heeft ingezien.

Daaruit blijkt dat de rechercheurs haar verklaringen in twijfel trekken en telkens vragen of ze haar aangifte wel wil doorzetten. „Soms is dit ook een schreeuw om aandacht. Of dat er geestelijk iets aan de hand is”, zegt een van hen. Ook wordt haar gevraagd: „Wat voor ervaring heb je met pijpen? Je zegt dat de penis slap was, maar je gaat toch kokhalzen. Doe eens voor? Hoe kokhals je dan?”

In een excuusbrief aan de vrouw schrijft de teamchef dat de twee rechercheurs „binnen de kaders” hebben gehandeld, maar ook dat het belang van het slachtoffer „onvoldoende is meegewogen” en dat hij de gang van zaken „zeer betreurt.”

Slachtoffer verzocht te zwijgen

Toen de verdachte werd opgepakt, vroeg de ouders van het slachtoffer en haar familie maandenlang te zwijgen over de betrokkenheid van de tbs’er. „Ze zeiden letterlijk: hou het voor je”, zo vertelt de vader van Susanne. „We vonden dat vreemd en begrijpen niet waarom dat nodig was.”

„Wij kunnen niemand een verbod opleggen om iets te zeggen’, aldus een woordvoerder van de politie. „Maar we hebben wel gevraagd om het niet naar buiten te brengen omdat het heel gevoelig ligt en omdat je de zaak goed wilt afronden. We snappen dat dat voor de betrokken familie vervelend kan zijn.”

Tbs-kliniek De Rooyse Wissel

De dader zat in tbs-kliniek De Rooyse Wissel in Oostrum. Hij werd voor deze verkrachting opgepakt na een DNA-match.

Op sociale media zijn vooral geschokte reacties te zien. Zo twittert de VN-organisatie UN Women Nederland: „Dit soort verhoormethoden retraumatiseren slachtoffers van verkrachting en weerhouden slachtoffers van aangifte doen. Wij pleiten voor een gendersensitieve aanpak en training bij het politiekorps.” Strafrechtadvocaat Richard Korver schrijft op Twitter: „Schandalig. Niets minder.”

Een enkeling wijst erop dat rechercheurs vervelende vragen wel móeten stellen om valse aangiftes uit te sluiten.