Nieuws/Buitenland
2390991
Buitenland

Tegenmaatregelen van Erdogan

Turkije geeft VS koekje van eigen deeg

ISTANBUL - De Turkse president Recep Tayyip Erdogan laat eventuele tegoeden van de Amerikaanse ministers van Justitie en Veiligheid in Turkije bevriezen. Met die maatregel reageert Erdogan op de sancties die Washington afgelopen week oplegde aan de Turkse ministers Abdulhamit Gül (Justitie) en Süleyman Soylu (Binnenlandse Zaken).

Volgens de VS speelden de twee Turkse ministers belangrijke rollen bij de arrestatie en detentie van de Amerikaanse geestelijke Andrew Brunson. De Turkse autoriteiten arresteerden Brunson in 2016. Hij wordt onder meer beschuldigd van steun aan terreurorganisaties, maar volgens de VS is daar geen bewijs voor.

De sancties van Washington hebben onder meer tot gevolg dat eventuele bezittingen van Gül en Soylu in de VS worden bevroren. Erdogan reageerde zaterdag in een toespraak, waarin hij de vergeldingsactie aankondigde. Hij specificeerde de namen van de ministers niet, maar het zou mogelijk om Jeff Sessions en Ryan Zinke gaan. „Vandaag geef ik mijn vrienden instructies om de tegoeden van die ministers te bevriezen, als ze hier tegoeden hebben.”

Erdogan noemde de maatregelen die de VS eerder nam ’niet passend’ omdat Turkije een strategische partner van de VS is. Ook getuigen de sancties volgens Erdogan van een gebrek aan respect voor Turkije. Of de Turkse ministers in de VS tegoeden hebben, is overigens onduidelijk, net als de eventuele tegoeden van de Amerikaanse ministers in Turkije.