Nieuws/Binnenland
2391717
Binnenland

Vragen over nieuw asielbeleid

Mark Harbers.

Mark Harbers.

DEN HAAG - Twaalf mensenrechtenorganisaties willen dat staatssecretaris Mark Harbers (Justitie en Veiligheid) opheldering geeft over zijn nieuwe asielbeleid voor kwetsbare Afghaanse gezinnen. Hij deed onlangs toezeggingen dat gezinnen met minderjarige kinderen uit Afghanistan beter beschermd zouden worden.

Mark Harbers.

Mark Harbers.

De overheid stuurde zaterdag echter voor het eerst sinds die beleidswijziging een kwetsbaar Afghaans gezin met een minderjarig kind terug. Daardoor is het gezin „in groot gevaar” gebracht, stelt de coalitie van mensenrechtenorganisaties, waaronder VluchtelingenWerk Nederland, Amnesty International, Oxfam Novib, Save the Children en Unicef Nederland.

„Bij de presentatie van het nieuwe beleid wees het kabinet erop dat gezinnen met minderjarige kinderen beter beschermd zouden worden. De vrees dat dit besluit slechts om een papieren werkelijkheid zou gaan is vandaag bevestigd”, stelt de mensenrechtencoalitie.

Volgens de Global Peace Index is Afghanistan na Syrië het meest gewelddadige land ter wereld. „Wij roepen de Tweede Kamer dan ook op om de staatssecretaris te vragen wat de recente toezegging om Afghaanse gezinnen met minderjarige kinderen beter te beschermen in de praktijk betekent”, aldus de organisaties. De coalitie voert al maanden actie tegen uitzettingen naar Afghanistan.