Nieuws/Buitenland
2392116
Buitenland

Massaprotest in Israël tegen omstreden wet

TEL AVIV - Tienduizenden mensen hebben op het Rabinplein in de Israëlische stad Tel Aviv gedemonstreerd tegen de omstreden wet die Israël officieel aanwijst als het thuisland van het Joodse volk. Het Forum van Druzische Legerofficieren had opgeroepen tot het protest.

Het Israëlische parlement nam de wet die het Joodse karakter van het land benadrukt vorige maand aan. In de wet is ook vastgelegd dat een „verenigd Jeruzalem” de hoofdstad is en Hebreeuws de officiële taal. Het Arabisch verloor juist de status van officiële taal.

Volgens critici, waaronder ook joodse Israëliërs, worden minderheden door de wet achtergesteld. Arabische Israëliërs, die zo’n 20 procent van de bevolking vormen zeiden over de wet dat „we voor altijd tweederangsburgers zullen zijn.” Een andere parlementariër sprak over „de dood van de democratie.”

Ongeveer 130.000 van de ongeveer negen miljoen Israëliërs zijn druzen. Hun religie is voortgekomen uit de islam. In tegenstelling tot moslims en christenen dienen druzen wel in het Israëlische leger.