Nieuws/Buitenland
2392412
Buitenland

’VS niet betrokken bij aanval op Maduro’

WASHINGTON - John Bolton, de nationaal veiligheidsadviseur van de Amerikaanse president Donald Trump, heeft gezegd dat zijn land „niets te maken heeft” met explosieven die ontploften in de nabijheid van de Venezolaanse president Nicolas Maduro.

„Ik kan ondubbelzinnig zeggen dat er geen overheidsbemoeienis van de VS bij dit incident is”, zei Bolton in een interview met de Amerikaanse zender Fox News.

Bolton suggereerde dat de Maduro-regering achter de explosie zou kunnen zitten: „Het zou kunnen zijn dat door het regime Maduro zelf iets is opgezet, of iets anders.” Hij zei verder dat er geen Amerikanen bij de explosie gewond waren.

Harde informatie

„Als de regering van Venezuela over harde informatie beschikt die zij aan ons wil voorleggen en waaruit een mogelijke overtreding van Amerikaanse strafwetten zou blijken, dan zullen wij daar serieus naar kijken”, vertelde Bolton tot besluit.

Zaterdagavond (lokale tijd) werd een toespraak van Maduro tijdens een militaire parade door ontploffingen verstoord. Hij zei later dat met drones voorzien van explosieven was geprobeerd hem om het leven te brengen. Maduro beschuldigde „uiterst rechtse kringen” in Venezuela en Colombia en de Colombiaanse president Juan Santos van betrokkenheid. De financiers en planners zitten volgens Maduro in Florida.

Door de explosie raakten zeven leden van de nationale garde gewond. Maduro zelf bleef ongedeerd. De president zei dat meerdere daders zijn opgepakt.