Nieuws/Binnenland
2395334
Binnenland

Hulplijn voor Nederlanders op Lombok

Toeristen wachten op vervoer nadat ze zijn teruggekomen van de Gili eilanden.

Toeristen wachten op vervoer nadat ze zijn teruggekomen van de Gili eilanden.

DEN HAAG - Het ministerie van Buitenlandse Zaken in Den Haag heeft honderden meldingen ontvangen van en over Nederlanders op Lombok. Veel toeristen willen het Indonesische eiland zo snel mogelijk verlaten na de zware aardbeving van zondag, die zeker 98 mensen het leven heeft gekost. Op het vliegveld van Mataram staan lange rijen wachtenden.

Toeristen wachten op vervoer nadat ze zijn teruggekomen van de Gili eilanden.

Toeristen wachten op vervoer nadat ze zijn teruggekomen van de Gili eilanden.

De aardbeving op het Indonesische eiland had een kracht van 7.0. Gevreesd wordt dat het dodental nog flink oploopt. Er zijn tot nu toe geen berichten dat er buitenlanders zijn omgekomen.

In het DMAX Hotel vlakbij de luchthaven van Lombok is een helpdesk van de Europese Unie ondergebracht. Vanaf maandagavond 21.30 uur lokale tijd (+5 uur Nederlandse tijd) zijn hier ook medewerkers van de Nederlandse ambassade in Jakarta aanwezig voor consulaire hulp. ,,Zij kunnen als dat nodig is noodreisdocumenten aanmaken'', aldus een woordvoerster van het ministerie in Den Haag.

De ambassadeur in Jakarta, Rob Swartbol, is inmiddels teruggekomen van zijn vakantie. Hij geeft vanuit de ambassade leiding aan de hulpverlening voor getroffen landgenoten.

Wie vragen heeft, kan zowel vanuit Lombok als vanuit Nederland contact opnemen met de 24/7-hulplijn van het ministerie +31-247247247. ,,Veel Nederlanders hebben zich al geregistreerd of met onze hulplijn gebeld, maar veel anderen nog niet'', aldus de woordvoerster. ,,De lokale autoriteiten, onder meer op de luchthaven, doen er alles aan om alles zo goed mogelijk te laten verlopen.'' Ze vindt het lastig om aan te geven om hoeveel Nederlanders op Lombok het gaat.

Ravage in Lombok.

Ravage in Lombok.

,,De Indonesische autoriteiten gaan over de repatriëring, over de terugvlucht van toeristen. Wij kunnen informatie verstrekken over vluchten maar mengen ons er verder niet in.'' Vliegmaatschappij Garuda zet extra vluchten in.

Ook op buureiland Bali is voor Nederlandse toeristen een hulppost ingericht. ,,De honorair consul is ter plaatse op deze post in Denpasar, de hoofdstad van het eiland waar ook de luchthaven zich bevindt.'' Op Bali zijn de aardschokken eveneens gevoeld en sommige toeristen zouden daarom willen vertrekken.

Het Nederlandse Rode Kruis heeft maandagochtend de website Ik ben veilig opengesteld. Via de site kunnen Nederlanders op Lombok laten weten hoe ze het maken. Omgekeerd kan het thuisfront gericht op naam zoeken naar familie of vrienden die in het getroffen gebied zijn.