Nieuws/Binnenland
2396870
Binnenland

12,5 jaar cel voor doden vriendin

AMSTERDAM - Het gerechtshof in Amsterdam heeft de 37-jarige Jason J. veroordeeld tot 12,5 jaar cel voor het doden van zijn vriendin, een 22-jarige Bulgaarse prostituee. Nadat de man het slachtoffer had gewurgd, stichtte hij brand in haar woning. De brandweer vond het deels verkoolde lichaam van de vrouw op 25 september 2013 in het huis in Amsterdam-West.

De straf is een half jaar hoger dan eerder opgelegd door de rechtbank. De veroordeling geldt ook de diefstal van 5000 euro en een telefoon van het slachtoffer. Het hof hekelde onder meer het feit dat de man zich niets heeft aangetrokken van de risico’s voor omwonenden en zich louter heeft laten leiden door zijn eigenbelang. Met de brandstichting had J. sporen willen wissen.

Slachtoffer en dader kenden elkaar uit de prostitutie. De vrouw had kort vóór het dodelijke geweld al bij de politie melding gedaan van mishandeling, verkrachting en diefstal.

Het hof had J. eigenlijk veertien jaar cel willen opleggen. Omdat de zaak lang heeft gesleept, pakte de straf anderhalf jaar lager uit.