Nieuws/Buitenland
2397927
Buitenland

'Londen wil uitlevering verdachten zenuwgas'

LONDEN - De Britse regering gaat Rusland vragen om twee mannen uit te leveren aan Groot-Brittannië. Zij worden verdacht van het plegen van een aanslag met het dodelijke zenuwgas novitsjok. Volgens de krant The Guardian, die bronnen van de overheid en geheime dienst opvoert, is de tekst van het uitleveringsverzoek opgesteld en ligt die klaar om naar Rusland te worden verstuurd.

De twee worden verdacht van het plegen van de aanslag met het zenuwgas op de Russische voormalige dubbelspion Sergej Skripal en zijn dochter. Novitsjok is een chemisch wapen dat ooit in de Sovjet-Unie werd ontwikkeld. Beiden overleefden de aanslag, maar waren maandenlang ziek.

Berichten vorige maand dat de Britse politie de Russische verdachten achter de aanslag had geïdentificeerd, noemde de Britse minister Ben Wallace van Veiligheid toen nog ,,onzin."

De Russische Ambassade in Groot-Brittannië zei maandag dat het geen officieel verzoek van Londen had ontvangen om Russen uit te leveren. ,,Wij vertrouwen dergelijke ongecontroleerde en valse mediaberichten helemaal niet," aldus een ambassadewoordvoerder tegen persbureau TASS.

De grondwet van Rusland verbiedt de uitlevering van Russische burgers aan een andere staat. Het land weigerde om die reden eerder de mannen die werden gezocht voor de moord op Alexander Litvinenko uit te leveren. Litvinenko werd in 2006 met de radioactieve stof polonium vermoord.