Nieuws/Buitenland
23994772
Buitenland

Griekse kustwacht: twee migrantenboten gezonken, minstens 15 doden

Migranten deze week op het Griekse eiland Kythira.

Migranten deze week op het Griekse eiland Kythira.

ATHENE - De Griekse kustwacht is op twee verschillende plekken bezig met reddingsoperaties vanwege gezonken migrantenboten. Voor de kust van Lesbos zonk een boot met zo'n veertig mensen, vijftien lichamen werden geborgen en tot nu toe zijn vijf mensen gered. Op hetzelfde moment voer voor de kust van het eiland Kythira een zeilboot met zo'n honderd vluchtelingen op de rotsen, dertig mensen werden gered.

Migranten deze week op het Griekse eiland Kythira.

Migranten deze week op het Griekse eiland Kythira.

De Griekse kustwacht heeft nog niets laten weten over vermisten voor de kust van Kythira. Ook is niet precies duidelijk hoeveel mensen nog vermist zijn bij Lesbos, wel meldt de kustwacht dat drie mensen vastzitten in onherbergzaam gebied.

Ongunstige weersomstandigheden bemoeilijken beide reddingsoperaties, zeggen woordvoerders van de kustwacht. Volgens lokale media wordt Kythira momenteel geteisterd door een stormachtige wind en krachtige windstoten. Door deze wind zou de boot aan de oostkant van het eiland in de problemen zijn gekomen. Volgens onbevestigde berichten bevindt een aantal migranten zich op de rotsen.

Meerdere schepen en een helikopter van de marine zijn betrokken bij de reddingsoperatie bij Kythira. Waar de migrantenboten vandaan komen is niet duidelijk. Het eiland Kythira ligt tussen het vaste land van Griekenland en Kreta in. Lesbos ligt vlak voor de kust van Turkije. Bij de reddingsoperatie daar is het leger betrokken, meldt de kustwacht.