Nieuws/Binnenland
239992786
Binnenland

Nederland zucht onder hitte

RIVM kondigt hitteplan af voor heel Nederland

AMSTERDAM - Gezondheidsinstituut RIVM heeft het Nationaal Hitteplan voor heel Nederland afgekondigd. De komende dagen lopen de temperaturen mogelijk op tot 40 graden. De hittewaarschuwing geldt voor de gehele bevolking. „Voor mensen met een kwetsbare gezondheid kan dit tot problemen leiden. Ook mensen in goede gezondheid kunnen met deze temperaturen klachten krijgen zoals een zonnesteek”, aldus het RIVM.

Het hitteplan is een waarschuwing voor hitte en de risico’s die dit met zich mee kan brengen. Het is ook een oproep om extra op elkaar te letten. Vooral voor kwetsbare mensen, zoals ouderen, baby’s, chronisch zieken, mensen met overgewicht en mensen in verzorgingshuizen is de hitte gevaarlijk. „Deze mensen en hun verzorgers moeten alert zijn op uitdroging en oververhitting. Ook baby’s en hele jonge kinderen hebben extra aandacht nodig om koel te blijven en genoeg te drinken”, stelt het instituut.

In heel Nederland, behalve in het Waddengebied, geldt code oranje, die het KNMI heeft ingesteld wegens extreme hitte.

Oververhitting

Het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu adviseert goed te letten op symptomen van oververhitting, zoals vermoeidheid, concentratieproblemen, duizeligheid en hoofdpijn. Uitdroging kan leiden tot kramp, misselijkheid, uitputting, flauwte en bewusteloosheid. Het instituut adviseert om voldoende te drinken, dunne kleding te dragen en goed te smeren tegen de zon. In de middag, tijdens de heetste uren van de dag, wordt aangeraden lichamelijke inspanningen te beperken. Ook zouden mensen de woning koel moeten houden met zonwering, ventilators of airconditioning.

Lees verder onder de foto

Het hitteplan werd twaalf jaar geleden voor het eerst ingesteld, naar aanleiding van het hoge aantal doden onder ouderen in voorgaande jaren. Sindsdien is het al twaalf keer afgekondigd, waarvan twee keer dit jaar. Critici vinden dat het hitteplan vol open deuren staat.

Nederland zucht onder hitteLees meer over dit thema en vind alle verhalen in een overzichtMeer lezen hierover