Nieuws/Buitenland
2401081
Buitenland

’N-Korea houdt zich niet aan afspraak’

Kim Jong-un.

Kim Jong-un.

WASHINGTON - John Bolton, de nationale veiligheidsadviseur van het Witte Huis, zegt dat Noord-Korea niet de stappen heeft ondernomen die nodig zijn om tot een denuclearisatie te komen. Dit ondanks een overeenkomst tussen de Noord-Koreaanse leider Kim Jong-un en de Amerikaanse president Donald Trump in juni.

Kim Jong-un.

Kim Jong-un.

Bolton, die dinsdag werd geïnterviewd op Fox News, zei ook dat de Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken Mike Pompeo bereid was terug te keren naar Noord-Korea voor een nieuwe ontmoeting met Kim.

„Wat we echt nodig hebben, is niet meer retoriek”, zei Bolton. „Wat we nodig hebben, is daadkracht van Noord-Korea op het gebied van denuclearisatie.”

Hij zei dat de Verenigde Staten hebben voldaan aan de verklaring van Singapore, die volgde op de top van 12 juni tussen Trump en Kim in Singapore. „Het punt is dat Noord-Korea niet de stappen heeft ondernomen die we nodig vinden om te denucleariseren”, zei Bolton. Hij voegde eraan toe dat versoepeling van eventuele sancties niet aan de orde is.

Brief

Gevraagd naar de mogelijkheid van extra ontmoetingen, zei Bolton dat Trump in een recente brief aan Kim heeft voorgesteld om Pompeo terug naar Noord-Korea te sturen, en dat Trump elk moment klaarstaat om Kim te ontmoeten. De brief werd tijdens het weekend overhandigd aan de Noord-Koreaanse minister van buitenlandse zaken, Ri Yong-ho.

Het kernwapenprogramma van Noord-Korea heeft tientallen jaren voor internationale spanningen gezorgd en de retoriek en dreigementen van Kim en Trump waren vooral vijandig geweest vóór hun bijeenkomst in juni.