Nieuws/Binnenland
2403428
Binnenland

Suzukivlieg aast op oogst

Wijnboer Inno Venhorst controleert zijn druiven op vliegjes.

Wijnboer Inno Venhorst controleert zijn druiven op vliegjes.

Den Haag - Fruittelers houden hun hart vast. Met het einde van de extreme droogte in zicht, is de verwachting dat de verwoestende suzukivlieg de druiven- en blauwe bessenoogst een zware klap toedient. Frederik Bunt van de Nederlandse Fruittelers Organisatie (NFO): „Je ziet dat de populatie fruitvliegen zich nu begint op te bouwen.”

Wijnboer Inno Venhorst controleert zijn druiven op vliegjes.

Wijnboer Inno Venhorst controleert zijn druiven op vliegjes.

Extreme hitte en aanhoudende droogte daargelaten, was het een goede zomer voor de fruitboeren en een slechte zomer voor de suzukivlieg. Twee jaar geleden richtte het Zuid-Aziatische vliegje nog voor tien miljoen euro schade aan in Nederlandse boomgaarden door een zachte winter en een vochtige zomer.

Exact het weerbeeld dat er nu aan komt. Hoewel telers zich proberen te wapenen, is het ei van Columbus nog niet uitgevonden. „Met speciale vallen kun je de populatie niet afremmen”, weet Bunt. „Je kunt wel de vruchten innetten. Zo proberen we de vlieg van de vrucht af te houden. De bron verwijderen is ook een tactiek. Overrijp fruit of vruchten die op de grond liggen moet je plukken of kapot maaien.”

Wormpje

Waar de normale fruitvlieg het op beschadigd fruit heeft gemunt, nestelt de suzukivlieg zich ook in goede en onrijpe vruchten en legt daarin eitjes. Binnen een dag groeit er een wormpje dat de vrucht laat rotten.

"Ik vrees met grote vrezen"

Inno Venhorst heeft een halve hectare druiven in Dodewaard. Vorig jaar ging zijn hele oogst verloren vanwege meeldauw en de suzukivlieg. Hij vreest ook dit jaar tegenslag. „De druiven hangen er fantastisch bij, maar we krijgen veel regen en ook gelijk dertig graden erop. Dan kan het héél snel gaan. Ik vrees met grote vrezen.”

Bunt teelt zelf ook zachte vruchten als bramen en kersen. „De laatste week vangen wij steeds meer vliegen in onze vallen. Die gaan eieren leggen en daar krijgen we overlast van. Fruittelers houden hun hart vast.”

Wijntelers is gevraagd vallen te zetten om de grootte van de populatie vliegjes in kaart te brengen.