Nieuws/Binnenland
2403445
Binnenland

CDA wil actie tegen fiets-appen

Steeds meer mensen lijken vergroeid met hun smartphone, zelfs in het verkeer.

Steeds meer mensen lijken vergroeid met hun smartphone, zelfs in het verkeer.

Hoofddorp - De oproep van de Vereniging Verkeersslachtoffers en Veilig Verkeer Nederland om een app-verbod op de fiets vindt gehoor bij Maurits von Martels van coalitiepartij CDA. „Voor iedereen moet duidelijk zijn dat appen in het verkeer, of dat nu in de auto is of op de fiets, onacceptabel is. Het is levensgevaarlijk.”

Steeds meer mensen lijken vergroeid met hun smartphone, zelfs in het verkeer.

Steeds meer mensen lijken vergroeid met hun smartphone, zelfs in het verkeer.

Hij wijst erop dat het kabinet in ieder geval in september een campagne start om te waarschuwen voor het gebruik van de smartphone in het verkeer, maar ook spreekt hij minister Cora van Nieuwenhuizen (Infrastructuur en Waterstaat) aan op haar aangekondigde wetsvoorstel. „Het CDA wil dat zij de daad bij het woord voegt, dan kan er ook strenger worden gehandhaafd. Er moet een slot op het appen op de fiets.”

Geduld op

Bij Veilig Verkeer Nederland (VVN) en de Vereniging Verkeersslachtoffers is het geduld op. „Een uitspraak dat je iets gaat aanpakken is makkelijk gedaan. We bakkeleien nu al jarenlang over de smartphone in het verkeer. Dat ding moet gewoon helemaal verboden worden. Je ziet de verslaving eraan toenemen. Met name de jeugd kan geen minuut zonder dat ding”, aldus Nelly Vollebregt van de Vereniging Verkeersslachtoffers, die zelf een paar jaar terug verlamd raakte toen ze geschept werd door een bellende automobilist.

„We weten al jaren dat het niet veilig is en dat ook fietsers met hele andere dingen bezig zijn dan het verkeer. Maar als ouders hun kroost waarschuwen en vragen de smartphone niet te gebruiken krijgen ze als reactie: ’Waarom niet, het is toch niet verboden?’ Nee, een radicaal verbod en keiharde handhaving. Dat is het enige wat helpt”, is de overtuiging van Vollebregt. „De minister schrijft nu aan de Kamer dat ze de wet wil aanpassen, maar ik wil het eerst zien en dan pas geloven...”

Verkeersveiligheid

VVN zegt dat Van Nieuwenhuizen zichzelf op de kaart wil zetten als minister van verkeersveiligheid. „Prachtig natuurlijk. Maar dat geluid hebben we van haar voorgangers ook al vaak gehoord. Ze heeft nu aangekondigd de wet te willen aanpassen. Nou, daar houden wij haar aan”, meent Rob Stomphorst.

Het aantal doden op de fiets is het afgelopen jaar gestegen tot 206 en daarmee is het de auto (201) voorbij gestreefd als dodelijkste vervoermiddel. Stomphorst: „Natuurlijk heeft dat ook te maken met bijvoorbeeld meer e-bikers op de weg, maar de belangrijkste oorzaak is en blijft afleiding.”