Nieuws/Binnenland

Aso-azc naar Amsterdam

Door Mike Muller en Jan-Willem Navis

Amsterdam - Het eerste ‘aso-azc’ van Nederland komt in Amsterdam. Dat heeft het stadsbestuur maandagmiddag bekend gemaakt.

De ‘Extra Beveiligde Toezichts Locatie’ komt aan de Transformatorweg in de voormalige jeugdgevangenis Amsterbaken en wordt op verzoek van het COA geopend. Om eventuele overlast in de omgeving te voorkomen, wordt tijdelijk extra toezicht gehouden. De voorziening wordt voor de duur van twee jaar ingericht en wordt na de zomer in gebruik genomen.

Het ‘aso-azc’ is een nieuwe vorm van opvang waarin 'overlastgevende asielzoekers' maximaal drie maanden worden opgevangen. Er komen maximaal vijftig personen, aldus de gemeente. “Het de EBTL is het mogelijk om een strenger regime op te leggen gericht op alleen overlastgevende asielzoekers. Aan overlastgevende asielzoekers wordt hiermee het signaal afgegeven dat hun gedrag niet wordt getolereerd”, schrijft het stadsbestuur aan de gemeenteraad.

De stad denkt dat discriminerende asielzoekers, asielzoekers die agressief gedrag vertonen, intimideren, vernielen of de huisregels overtreden hier geplaatst gaan worden. Asielzoekers uit veilige landen die snel kunnen worden uitgezet worden niet overgeplaatst. Ook mensen met een psychische stoornis worden hier niet geplaatst. “De EBTL is geen detentievoorziening. Er verblijven dan oko geen asielzoekers die veroordeeld zijn voor een misdrijf. Die volgen de gebruikelijke strafrechtelijke weg”, aldus de stad.

Om de omgeving veilig te houden worden in het gebied extra agenten en handhavers ingezet.

Goede afspraken

Staatssecretaris Dijkhoff (Veiligheid en Justitie) is lang op zoek geweest naar een gemeente die de overlastgevende asielzoekers wil onderbrengen. Maar weinig burgemeesters hebben trek in een azc binnen de gemeentegrenzen waar deze lastpakken moeten wonen. In Amsterdam lukte het wel om goede afspraken te maken.

„Dat is nodig, want als de bewoners zich niet aan de regels houden, is het aan de gemeente om nadere maatregelen te nemen”, zegt een woordvoerder van het Centraal Orgaan opvang Asielzoekers. „Als bijvoorbeeld de buurt last heeft van iemand, dan krijgt diegene van de burgemeester een gebiedsverbod.”

Lees meer over