Nieuws/Buitenland
2408234
Buitenland

Senaat VS wil Assange horen

Archiefbeeld van Julian Assange.

Archiefbeeld van Julian Assange.

LONDEN - De inlichtingencommissie van de Amerikaanse Senaat heeft Wikileaks-oprichter Julian Assange gevraagd te getuigen. Dat meldt de klokkenluiderssite, die via Twitter laat weten dat de juristen van Assange het verzoek overwegen. Een eventuele bijeenkomst zou wel „moeten voldoen aan een hoge ethische standaard.”

Archiefbeeld van Julian Assange.

Archiefbeeld van Julian Assange.

Wikileaks deelde ook een foto van de brief, die op 1 augustus zou zijn opgesteld. De commissie zegt Assange te willen horen vanwege het onderzoek naar de mogelijke Russische inmenging in de Amerikaanse presidentsverkiezing. Wikileaks publiceerde destijds e-mails van de Democratische Partij die door vermeende Russische hackers waren gestolen.

Assange, die zich schuilhoudt in de Ecuadoraanse ambassade in Londen, krijgt het verzoek zich beschikbaar te stellen voor een gesprek achter gesloten deuren. Die bijeenkomst zou kunnen plaatsvinden op een „tijd en plaats” waar beide partijen zich in kunnen vinden. De Amerikaanse autoriteiten hebben de authenticiteit van de brief nog niet bevestigd.