Nieuws
2408584
Nieuws

Statham serveert smakelijke pulp

Filmrecensie: ’The Meg’ ✭✭✭

— Wat: film, actie-avontuur, thriller

— Regie: John Turteltaub

— Met: Jason Statham, Li Bingbin, Robert Taylor

Jason Statham gaat diep in ’The Meg’.

Jason Statham gaat diep in ’The Meg’.

Jaws is een guppie vergeleken met de reuzenhaai die in The Meg zijn tanden laat zien. De verfilming van het thrillerdebuut van schrijver Steve Alten stond al zo’n twintig jaar in de steigers en ziet na allerlei tegenslagen nu het licht als een Amerikaans-Chinese coproductie. Met Jason Statham als onbetwiste held.

Jason Statham gaat diep in ’The Meg’.

Jason Statham gaat diep in ’The Meg’.

Statham gaat geen zee te hoog. Of in dit geval: te diep. Hij speelt Jason Taylor, een expert in duikboot-reddingen. Zijn hulp wordt ingeroepen als bij een diepzee-expeditie z’n ex-vrouw en haar collega’s vast zijn komen te zitten op de bodem van een nieuw ontdekte trog. Dat gebeurde na een confrontatie met een haai van zo’n 25 meter. Een megalodon, waarvan werd gedacht dat-ie al miljoenen jaren was uitgestorven.

Tijdens de reddingspogingen van de onfortuinlijke expeditieleden wordt een natuurlijke barrière doorbroken die de enorme haaiensoort veilig op grote diepte hield. Als gevolg daarvan moet iedereen op zee voor zijn leven vrezen. The Meg is oersterk, hongerig, agressief en razendsnel en kan een walvis in één keer doormidden bijten. Reden voor Taylor om dit levende fossiel niet vrij te laten rondzwemmen. Samen met leden van het expeditieteam besluit hij de reuzenhaai uit te schakelen. Maar de grote vraag blijft: hoe dan?

De gekozen locaties en sterren als de mooie Li BingBing - die tevens voor wat instant romantiek zorgt - onderstrepen dat The Meg ook duidelijk mikt op de Chinese markt.

Intussen draait het in deze haaienfilm niet zozeer om de spanning, maar vooral om spektakel met een knipoog. Dat biedt dit amusante pulpavontuur in de regie van Jon Turteltaub (Cool Runnings, National treasure) ruim voldoende. Al zul je er - anders dan bij Spielbergs Jaws - geen oog minder om dichtdoen.