Nieuws/Buitenland
2409199
Buitenland

Dodental beving Lombok naar 259

Paniek door nieuwe aardbeving op Lombok

JAKARTA - Het Indonesische eiland Lombok is opgeschrikt door een krachtige naschok met een kracht van 6,2. Getuigen zeggen dat gebouwen en muren zijn ingestort die al waren verzwakt door eerdere aardschokken. Ook renden mensen in paniek de straat op.

De autoriteiten gebruikten luidsprekers om inwoners tot kalmte te manen. Die kregen het advies in tenten te blijven. Mensen die in of bij gebouwen waren, kregen te horen dat ze de open ruimte moesten opzoeken. „Blijf alstublieft kalm. Dit is maar een naschok. Het zal snel voorbij zijn”, verkondigde een functionaris. „Er is geen reden om bang te zijn.”

Een woordvoerder van rampenbestrijdingsdienst BNPB zegt dat inwoners getraumatiseerd zijn door het recente natuurgeweld. Het eiland werd zondag getroffen door een aardbeving met een kracht van 6,9. Daarna volgde een serie naschokken. Lombok was recentelijk ook al opgeschrikt door een beving van 6,4.

Door de recente bevingen zijn duizenden gebouwen ingestort. Ook bruggen en wegen liepen zware schade op, wat de hulpverlening bemoeilijkt. Het dodental door de aardbeving van zondag op Lombok is opgelopen tot 259. De dienst rampenbestrijding BNPB heeft dat gemeld. De dienst liet weten dat het dodental nog verder zal stijgen, omdat er nog mensen onder het puin van ingestorte gebouwen liggen.

Inwoners zeggen ondertussen nog steeds te vrezen voor naschokken. „Ik schrik me al dood als de deur hard dichtslaat”, zei een 29-jarige man uit Pemenang. „We durven het huis eigenlijk niet te betreden. We gaan op zijn best snel naar binnen om iets te pakken, om vervolgens snel weer naar buiten te rennen.”