Nieuws/Binnenland
2409260
Binnenland

„Het is echt geen grap!”

Man belt politie om olifant in voortuin

De agenten mochten ook even met de olifant op de foto.

De agenten mochten ook even met de olifant op de foto.

OMMEN - UPDATE - De politie in Ommen kreeg woensdag wel een heel bijzondere melding binnen. Een inwoner van de stad trof een olifant aan in zijn voortuin. „Er staat een olifant peren te eten in mijn tuin. Het is echt geen grap!” zei de melder. De politie stapte in de auto om naar het desbetreffende adres te gaan. Toen pas kwam de vraag: hoe vang je in hemelsnaam een olifant?!

De agenten mochten ook even met de olifant op de foto.

De agenten mochten ook even met de olifant op de foto.

Bij de woning trof de politie de geschrokken bewoners aan, die de agenten vertelden dat de eigenaar van de olifant het beest zojuist had opgehaald en was vertrokken via een bospad. „Nadat wij dit bospad enkele honderden meters hadden gevolgd, troffen wij inderdaad de olifant aan, inclusief zijn eigenaar”, schrijft de politie Ommen op Facebook.

De eigenaar van het dier bleek een medewerker van het circus te zijn. De man laat zijn olifant een paar keer per dag uit. „Op een onbewaakt moment, zag de olifant kans om een tuin in te lopen. Volgens de eigenaar doet het dier dit normaal gesproken nooit. De olifant hoorde bij een circus, welke deze dagen op een camping in de omgeving is neergestreken”, aldus de politie.

De eigenaar baalde van het incident en is samen met de agenten teruggegaan naar de geschrokken bewoners. Hij heeft de poep van de oprit opgeruimd en een schadevergoeding aangeboden.

Buba was depressief

Volgens World Animal Protection gaat het om olifant Buba. „Een bijzonder voorval, want sinds 2015 geldt er in Nederland een verbod op het laten optreden van en het reizen met wilde dieren door circussen. Voor olifant Buba werd destijds een uitzondering gemaakt”, zegt campagnemedewerker Julie Middelkoop.

„Omdat het dier depressief werd, mocht ze tijdelijk bij het circus blijven – zonder op te treden of contact te hebben met bezoekers. Dit incident laat eens te meer zien dat olifanten wilde dieren zijn, en dus niet tussen mensen horen. Hoewel er nu niets is gebeurd, legt de ontsnapping van deze olifant wel de risico’s bloot.”