Nieuws/Binnenland
2409455
Binnenland

Zware windstoten en veel regen; bomen kunnen omvallen

’Pas op voor de zomerstorm’

Amsterdam - Wekenlang was het zinderend zomerweer en gortdroog in Nederland. Maar donderdag slaat het weer dan toch echt helemaal om. Er is mogelijk een heuse zomerstorm op komst met veel regen, onweer en hagel.

„In de loop van de middag en avond trekt een gebied met buien ons land in. Daarbij trekt de wind vanavond aan de westkust en op de Wadden aan naar stormkracht en mogelijk wordt op de oostelijke Wadden zelfs windkracht 10 aangetikt”, zo meldt Weeronline.

In het noordwesten kunnen zeer zware windstoten tot 110 km/uur voorkomen. Het KNMI heeft code geel afgekondigd voor bijna het hele land. In Limburg, Gelderland, Overijssel, Drenthe en Groningen vallen donderdag aan het eind van de ochtend al zware buien met kans op hagel en onweer. In het zuiden en oosten van het land is het nog broeierig warm met temperaturen van ongeveer 26 graden Celsius. Plaatselijk valt veel regen en daardoor is kans op wateroverlast. Voor de buien uit is het in het oosten eerst nog broeierig warm (26-27 graden).

Fikse storm

Vanavond trekken nieuwe buien vanuit het zuidwesten over het land. Dan zijn vooral de westelijke provincies aan de beurt. Plaatselijk kan er tot 30 mm regen vallen.

De wind draait naar het westen tot noordwesten en trekt snel aan naar krachtig in het binnenland en stormachtig in de kustgebieden. Aan de westkust en op de Wadden kan het tot een noordwesterstorm (windkracht 9) komen. Op de oostelijke Wadden kan de wind zelfs kort windkracht 10 aantikken.

Buienradarvoorspelling voor vanmiddag rond 17.00uur.

Buienradarvoorspelling voor vanmiddag rond 17.00uur.

Al duurt de storm niet meer dan een paar uur, in die tijd kan er toch veel schade aangericht worden. Vanwege de droogte zijn bomen verzwakt, waardoor ze gemakkelijk kunnen omwaaien.

Warmte weer terug

Vrijdag en zaterdag wordt het tijdelijk minder warm met maxima van 20-24 graden; normaal zomerweer. Zondag stijgt het kwik weer naar 26-30 graden. Ook de dagen daarna wordt het weer iets warmer dan gebruikelijk rond deze tijd.

Waarschuwing

Watersporters, buitenevenementen en kampeerder doen er goed aan de weerberichten goed in de gaten te houden. „We willen toch benadrukken op z’n minst na te den hoe het mogelijk slechte jou kan treffen. Waar kun je schuilen op de camping? Waar kan ik met de zeilboot beschutting zoeken? Je wilt komende nacht niet overvallen worden door de forse wind lijkt me, dus even rondvragen wat mogelijk is, lijkt ons zeer verstandig”, adviseert Michiel Severin, meteoroloog van Weerplaza.

Droogte

De regen die vandaag valt is overigens nog niet genoeg om de droogte te verhelpen. Volgens Weeronline moet het maandenlang dagelijks regenen om de droogte te verhelpen. Maatregelen blijven dus nog nodig. Donderdag is besloten om om een extra maatregel in te voeren. De Prinses Irenesluizen bij Wijk bij Duurstede worden ingezet om extra zoet water naar het Amsterdam Rijnkanaal te sturen.

Denkt u ’heerlijk eindelijk regen’ of bent u juist al met zandzakken aan het sjouwen om het water buiten de deur te houden? Mail uw verhaal over de zomerstorm naan onze redactie via onze WhatsApp-tiplijn 0031613650952.

Het KNMI heeft donderdagmorgen code geel afgekondigd voor bijna het hele land. In Limburg, Gelderland, Overijssel, Drenthe en Groningen vallen donderdag aan het eind van de ochtend al zware buien met kans op hagel en onweer. In het zuiden en oosten van het land is het nog broeierig warm met temperaturen van ongeveer 26 graden Celsius.