Nieuws/Buitenland
2412250
Buitenland

Oprichtster Pussy Riot wil optreden in Groningen

Maria Alyokhina.

Maria Alyokhina.

GRONINGEN - Mede-oprichtster Maria Alyokhina van de activistische Russische punkrockband Pussy Riot hoopt in januari in De Oosterpoort in Groningen op te treden. Ze heeft een programma waarin ze met anderen vertelt over de oorspronkelijke groep, die in 2012 de wereldpers haalde met een protest in een kerk in Moskou tegen de omstandigheden waaronder Russische verkiezingen werden gehouden. De actie tegen kerk en Kremlin leverde haar een gevangenisstraf op.

Maria Alyokhina.

Maria Alyokhina.

De Oosterpoort kondigde haar komst donderdag aan, juist op het moment dat internationale media melden dat Alyokhina niet mag uitreizen naar het Fringe Festival in Edinburgh. Dat is kort op nieuwe protesten die ze zou hebben laten horen, onder meer tegen het regime in gevangenissen, waar je volgens haar ook wel erg gemakkelijk in kan belanden. Volgens Russische media mag ze niet weg omdat ze nog uren voor straf dienstverlening moet doen.

In 2016 ontwikkelde Alyokhina met muziekproducer Alexander Cheparukhin en theaterregisseur Yury Muravitsky ’Pussy Riot Theatre Riot Days’, een voorstelling die inmiddels al wel in andere landen is gespeeld.