Nieuws/Buitenland
2414511
Buitenland

Bosbrand in Algarve minder hevig

LISSABON - De vernietigende bosbrand die al een week woedt in de Algarve is op zijn retour. Een woordvoerster van de Portugese dienst bescherming bevolking zei dat de intensiteit is afgenomen en er „geen actieve vuurfronten” meer zijn. Dat is behalve aan de inzet van de ruim 1400 brandweerlieden, militairen en vrijwilligers ook te danken aan een weersverandering. De temperatuur aan de zuidkust zakte aanzienlijk, tot rond de 25 graden.

De strijd is echter nog niet gestreden. Omdat er nog verscheidene „hete plekken” zijn, kunnen de vlammen zo weer oplaaien, zeker als de wind toeneemt. Premier Antonio Costa waarschuwde 24 uur eerder dat het nog dagen kon duren voordat het vuur onder controle zou zijn. Het graven van brandgangen met bulldozers heeft in de nachtelijke uren succes gehad. Dat werk gaat donderdagnacht gewoon door.

Door de natuurbrand in het bergachtige gebied rond de stad Monchique is volgens persbureau Lusa al bijna 235 vierkante kilometer met begroeiing, waaronder pijnbomen en eucalyptussen, zwart geblakerd of in de as gelegd. Tot dusver zijn 32 mensen gewond geraakt. De meeste slachtoffers hadden rook ingeademd.