Nieuws
2414668
Nieuws

VRIJ op ’t water

Dubbele verrassing in Geertuidenberg

Jeroen Snijder en Lindsey Beljaars van bootjegezond Geertruidenberg

Jeroen Snijder en Lindsey Beljaars van bootjegezond Geertruidenberg

Elke zomer gaan VRIJ-redacteuren het water op. Op zoek naar bijzondere vaarplekken en om bijzondere mensen te ontmoeten. Deze week krijgt Bertjan ter Braak een dubbele verrassing in Geertruidenberg.

Jeroen Snijder en Lindsey Beljaars van bootjegezond Geertruidenberg

Jeroen Snijder en Lindsey Beljaars van bootjegezond Geertruidenberg

Het is een cadeautje als je voor de krant mag varen. Helemaal als dat op een plek gebeurt die al heel lang op het verlanglijstje stond: de Biesbosch en omstreken. Met het prachtige weer waarin deze zomer grossiert, lijkt het plaatje compleet.

Maar dan hebben we buiten de waard gerekend, want onze waard, onze gastheer, is Geertruidenberg. Een complete verrassing, deze verborgen parel onder de Nederlandse steden! Zo meteen gaan we echt het water op, maar eerst troont wethouder John van Vugt ons mee zijn straten in.

Intiem

Hoezeer varen in de julizon ook lonkt, Geertruidenberg blaast ons van de sokken. Het grote marktplein is toch intiem door lange rijen lindebomen. Overal fraai gerestaureerde huizen, monumentaal; het stadje vierde een paar jaar geleden 800 jaar stadsrechten. Allerlei horeca zoals het toprestaurant ’t Weeshuys en grote gezellige terrassen ertegenover. Of Soepcafé Le Tesor annex brocanterie: alles wat je ziet, is ook te koop.

Met een beetje pijn in het hart gaan we naar het water. Geertruidenberg zelf ligt, knus lepeltje-lepeltje, tegen Raamsdonksveer aan. Met het riviertje de Donge ertussen. Daar, aan de Raamsdonksveerse oever, ligt het Lunet, een gerestaureerd 19e-eeuws fort met gezellige horeca op de binnenplaats. Daar kunnen elektrische scooters, tuk-tuks of kano’s worden gehuurd. Wij pakken een elektrisch sloepje, een van de twaalf, bij Bootje Gezond. Want laten we wel wezen, anno 2018 wil je niet met een vervuilende luide motor door een natuurgebied varen. Je kunt natuurlijk zelf je lunch meenemen, maar Fort Lunet verzorgt lekkere broodjes.

We lopen de steiger op tegenover het Lunet, naar de elegante scheepjes van Bootje Gezond. Meteen weer enorm zin om het water op te gaan met zo’n vaartuigje. Ze lassen ze zelf in elkaar, vertelt medewerker Jeroen Snijders, en er kunnen elf mensen aan boord. Hij wijst naar het noorden, de Donge op: „Eigenlijk gaat iedereen richting Biesbosch. Ik kan je aanraden naar de Aakvlaai te varen, een recreatiegebied.”

Do’s & don’ts

Jeroen geeft ons nog wat aanwijzingen, een paar do’s & don’ts („Steek zo meteen de rivier dwars over, da’s het kortst...”) en dan zijn we op weg. Wat een rust, wat een kalmte. Gestaag trekken we langs de laatste scheepswerven die Geertruidenberg nog heeft (ooit was dat een belangrijk iets in Raamsdonksveer – er komen binnenkort historische schepen in de Donge, verklapte wethouder Van Vugt). Dan de Bergsche Maas dus zo dwars mogelijk over. Zeilboten en vrachtverkeer vanzelfsprekend laten voorgaan.

John van Vugt wethouder Geertruidenberg

John van Vugt wethouder Geertruidenberg

Op de meegekregen kaart zien we dat we strak rechts – pardon: stuurboord – het Spijkerboor in moeten. Was het op de Donge nog rustig, vanaf het Spijkerboor de Aakvlaai in wordt het drukker en ook gezelliger. Want op het water zwaai je naar elkaar, natuurlijk.

Om ons heen duiken futen naar hun prooi, dobberen waterkoetjes, drijven statige zwanen voorbij. Langs het water, in duizend kleuren groen, de beroemde Biesbosch-natuur. Hier en daar zijn strandjes, op wat opener water oefenen kinderen met hun zeilbootjes. Een idylle waarvan we enorm genieten alvorens terug te keren naar Geertruidenberg.

Glamping in kerk

Aan de kop van de Markt staat de imposante Geertruidskerk waarvan delen tot 1100 teruggaan. In de kerk is tot begin september een zomerexpositie. Spannend: binnenkort kun je, vertelt wethouder John van Vugt, in de crypte logeren. „Een soort glamping in de kerk”, knipoogt hij. Enthousiast somt hij op wat er in zijn gemeente gebeurt: een Cajun-zydeco-festival, de Dollemansdagen, de Veerse Dag, het verleden herleefd bij de Bergsche Battery, om het jaar een gigantisch Oktoberfest... Geertruidenberg bruist, wil hij maar zeggen.