Nieuws/Buitenland
2416801
Buitenland

Opmars transgenders in Amerikaanse politiek

Kim Coco Iwamoto.

Kim Coco Iwamoto.

WASHINGTON - Transgenders zijn bezig aan een historische opmars in de Amerikaanse politiek. Dit jaar hebben zich tot dusver 43 transgenders kandidaat gesteld voor een politiek ambt op alle niveaus, blijkt uit cijfers van de Harvard T.H. Chan School of Public Health, een onderzoeksinstituut op het gebied van volksgezondheid. Dat is een record.

Kim Coco Iwamoto.

Kim Coco Iwamoto.

De meesten stellen zich kandidaat namens de Democraten, sommigen zijn onafhankelijk kandidaat of verbonden aan de Groene Partij.

Zo dingt Kim Coco Iwamoto zaterdag op Hawaii mee naar de Democratische kandidatuur van plaatsvervangend gouverneur. Christine Hallquist heeft in de staat Vermont het meeste geld ingezameld voor haar kandidatuur voor het gouverneurschap, waarmee ze komende dinsdag de Democratische nominatie hoopt binnen te halen. In Massachusetts is Alexandra Chandler een van de kandidaten die een gooi doet naar een zetel in het congres.

Christine Hallquist

Christine Hallquist

Indien een van hen wordt gekozen, dan zou dat de eerste openlijke transgender zijn die een dergelijke functie bekleedt namens een grote partij in de VS.

„Ik begrijp de historische betekenis”, zei Hallquist onlangs in een interview. „Maar de mensen kiezen mij om wat ik voor Vermont ga doen. Heel weinig mensen stemmen op mij omdat ik transgender ben.”

De verkiezingen vinden plaats op het moment dat de rechten van transgenders onder druk staan. Onder de (Democratische) president Barack Obama werden die rechten verruimd, maar de Republikeinse president Donald Trump draait veel verworvenheden terug.

Vorig jaar werden tien transgenders gekozen in politieke functies, van gemeenteraden tot parlementiërs in een van de vijftig staten.