Nieuws/Binnenland
241796540
Binnenland

OM Turkije eist tot 10 jaar cel tegen Nederlandse rapper Murda

Rapper Murda heeft een zware eis gehoord.

Rapper Murda heeft een zware eis gehoord.

ISTANBUL - Het Turkse Openbaar Ministerie heeft een celstraf van vijf tot tien jaar geëist tegen de Nederlandse rapper Murda. De 37-jarige artiest zou in zijn songteksten drugsgebruik hebben aangemoedigd, meldden Turkse media.

Rapper Murda heeft een zware eis gehoord.

Rapper Murda heeft een zware eis gehoord.

Murda, de artiestennaam van Önder Doğan, werd afgelopen week opgepakt door de Turkse autoriteiten, nadat hij van Kopenhagen naar Istanbul was gevlogen. Bij aankomst werd hij op het vliegveld staande gehouden, omdat er een onderzoek gestart was naar zijn songteksten.

Maandag leek de zaak met een sisser te zijn afgelopen. Murda werd vrijgelaten en zijn manager stelde dat het onderzoek „in principe” gestaakt zou zijn. Als de aanklacht van het OM wordt aanvaard, moet Murda alsnog in de komende dagen voor de rechter verschijnen.

„Murda is Nederlander, heeft geen Turkse nationaliteit en geeft zijn songs uit in Nederland”, liet Alper Bulduk, een medewerker van de rapper, eerder weten aan Het Parool. De beschuldigingen vindt hij onzin. „Murda rapt dat hij zélf een joint rookt, absoluut niet dat mensen joints moeten roken.”

Wel rapt Murda soms in het Turks, onder meer in de nummers Pahali en Eh Baba.

Beroemdheid

De 37-jarige Murda werd in Nederland populair met nummers als Dom Pérignon, IJs, Stretch en Shutdown. In 2019 scoorde hij een nummer 1-hit in de Single Top 100 met Rompe, een samenwerking met Priceless en Frenna. Murda werkte ook samen met artiesten als Ronnie Flex, Jandino Asporaat, Sevn Alias, Jonna Fraser, Bizzey en Kraantje Pappie.

Vooral in het buitenland is Murda doorgebroken. Hij is ook coach geworden bij het eerste seizoen van tv-programma The Voice Rap Turkije. Vooral het nummer Aya heeft hem in Turkije geen windeieren gelegd; dat nummer, miljoenen keren beluisterd, produceerde Murda twee jaar geleden samen met de Turkse rapper Ezhel, die even daarvoor nog werd opgepakt voor het verheerlijken van drugsgeweld.