Nieuws/Buitenland
2419249
Buitenland

’VN willen onderzoek naar luchtaanval Jemen’

NEW YORK - De Veiligheidsraad van de Verenigde Naties roept op tot een geloofwaardig onderzoek naar de bloedige luchtaanval die in Jemen het leven heeft gekost aan tientallen kinderen. Dat heeft Karen Pierce, de Britse ambassadeur bij de VN, vrijdag gezegd.

Pierce zei dat een hoge VN-functionaris de uit vijftien leden bestaande Veiligheidsraad heeft geïnformeerd over de luchtaanval. Volgens Pierce maakten de leden duidelijk dat ze zich grote zorgen maken over wat precies in Jemen is gebeurd. Eerder drong secretaris-generaal António Guterres van de VN al aan op een onafhankelijk onderzoek.

Het bombardement trof een schoolbus die over een markt reed in de Jemenitische provincie Sa’dah, een Houthi-bolwerk. Er vielen volgens lokale autoriteiten 51 doden, onder wie 40 kinderen. Ook zouden tientallen minderjarigen gewond zijn geraakt. Het hoofd van de delegatie van het Internationale Comité van het Rode Kruis (ICRC) in Jemen stelde op Twitter dat „die aantallen voor zich spreken.” De bloedige luchtaanval leidde ook buiten Jemen tot commotie. UNICEF-directeur Henrietta Fore sprak over een „dieptepunt in de gruwelijke oorlog.”

Houthi’s

De internationale coalitie onder leiding van Saudi-Arabië liet na de aanval weten een operatie te hebben uitgevoerd die was gericht tegen de Houthi’s. Saudische staatsmedia meldden eerder vrijdag dat de internationale coalitie het bombardement gaat onderzoeken.

De coalitie vecht al jaren tegen de Houthi’s, die het noordwesten van het land in 2014 grotendeels onder de voet liepen. Zij kregen onder meer hoofdstad Sanaa in handen. De Saudiërs denken dat de Houthi’s worden gesteund door aartsrivaal Iran en bestoken de opstandelingen vanuit de lucht.