Nieuws/Binnenland
2419580
Binnenland

Topman Amsterdamse brandweer wankelt

Brandweercommandant Leen Schaap.

Brandweercommandant Leen Schaap.

Amsterdam - De positie van de Amsterdamse brandweercommandant Leen Schaap is „uiterst wankel” geworden nu er een disciplinaire straf boven zijn hoofd hangt omdat hij zich heeft laten fêteren door ex-politiecommissaris Ad Smit. Dat zegt Frans Carbo van vakbond FNV. Ook brandweermannen spreken zich intussen uit tegen Schaap.

Brandweercommandant Leen Schaap.

Brandweercommandant Leen Schaap.

Schaap ligt al tijden overhoop met de brandweerorganisatie, waar ondernemingsraad, vakbonden en de werkvloer zich verzetten tegen de aangekondigde plannen om het korps te moderniseren. Schaap hamerde op het integriteitsbeleid, maar nu blijkt dat hij zelf disciplinair wordt gestraft, is hij kop van jut geworden.

„Is Schaap de juiste man op de juiste plek, nu hij binnen de brandweer ook gaat over het bewaken van de integriteit?”, vraagt Carbo zich af.

Vanaf de werkvloer klinkt steeds meer onvrede. Er zou sprake zijn van een angstcultuur, waarbij Schaap niet schroomt om mensen die over de schreef gaan hard aan te pakken. Het steekt hen dat Schaap een voorgenomen geldboete opgelegd krijgt, terwijl zijn medewerkers veel harder worden gestraft.

Lees verder: Politie rollend over straat