Nieuws/Buitenland
2419669
Buitenland

Medewerker kaapt en crasht vliegtuig Seattle

SEATTLE - Op het vliegveld van de Amerikaanse stad Seattle is een luchtvaartmedewerker er vandoor gegaan met een leeg passagiersvliegtuig en is daar niet veel later mee gecrasht op een eiland. Volgens de politie van Tacoma is de dader een vliegtuigmonteur en voerde hij diverse stunts uit in de lucht. De politie gaat uit van zelfmoord.

Het toestel werd achterna gezeten door twee jachtvliegtuigen die volgens de politie geen rol speelden bij de crash. ,,De piloten hebben er voor gezorgd dat het gestolen vliegtuig uit de buurt bleef van gevaarlijke plaatsen", zegt de politie van Pierce County waar Tacoma onder valt.

Het toestel is een Bombardier Q400 van Horizon Air, een dochteronderneming van Alaska Airlines, met een capaciteit van zo'n zeventig passagiers.

Op Twitter zijn audiofragmenten te horen van de mannelijke piloot en de verkeerstoren. Uit dat gesprek blijkt dat de man zijn vliegervaring heeft opgedaan via de computer en hij maakt een verwarde en desperate indruk. De verkeersleider probeert de man te helpen met het landen, maar dat lukt niet. Uiteindelijk crasht hij op Ketron Island, waar het vliegtuig een stuk bos in vlammen zet.

De politie sluit uit dat het om een terreurdaad gaat. ,,Het is een 29-jarige man uit Pierce County die zelfmoord heeft gepleegd."

Het vliegverkeer is enige tijd stilgelegd. Inmiddels is de luchthaven weer normaal in bedrijf. Vooralsnog raakte op de grond niemand gewond.