Nieuws/Buitenland
2421148
Buitenland

Motief nog een raadsel

Dit is de man die passagiersvliegtuig stal en stunts boven Seattle uithaalde

SEATTLE - Het is nog onduidelijk wat de 29-jarige man bezielde die vrijdag in Seattle een leeg passagiersvliegtuig stal, er stunts mee uithaalde en uiteindelijk crashte. Volgens Amerikaanse media zou het gaan om Richard Russel, een grondsteward zonder vliegbrevet, die al 3,5 jaar in dienst was van luchtvaartmaatschappij Horizon Air.

Als grondsteward hielp Russel onder meer de bagageafhandelaars. Ook was hij deels verantwoordelijk voor het verslepen van vliegtuigen. Voor Russel aan zijn turbulente vlucht kon beginnen, heeft hij ook eerst met een speciaal voertuig het toestel in de juiste richting gedraaid om op te kunnen stijgen.

Volgens een oud-collega was Russel stil en geliefd bij zijn collega’s. In een video die eerder op YouTube is gepost, vertelt Russel wat zijn werk als grondsteward inhoudt. Hij zegt daarin dat hij veel koffers moet tillen, maar dat daar leuke dingen tegenover staan, waarna een aantal tripjes naar het buitenland wordt getoond. „Uiteindelijk compenseert het elkaar”, beëindigt hij de video.

Vliegervaring uit videogames

Op Twitter zijn audiofragmenten te horen van de man in gesprek met de verkeerstoren. Uit dat gesprek blijkt dat de man zijn vliegervaring heeft opgedaan via de computer en hij maakt een verwarde en desperate indruk. De verkeersleider probeert de man te helpen met het landen, maar dat lukt niet. Uiteindelijk crasht hij op Ketron Island, waar het vliegtuig een stuk bos in vlammen zet.