Nieuws/Binnenland
24225286
Binnenland

Ook Duitsland zet Nederlandse provincies op rood

Een terras in de winkelstraat de Hoogstraat in Rotterdam.

Een terras in de winkelstraat de Hoogstraat in Rotterdam.

Den Haag - Na België zet ook Duitsland de Nederlandse provincies Noord- en Zuid-Holland op ’rood’. Wie uit die die provincies komt en naar Duitsland wil, moet eerst 14 dagen in thuisquarantaine. Omdat dit ook gevolgen heeft voor Nederlandse reizigers, past Buitenlandse Zaken het reisadvies voor Duitsland aan.

Een terras in de winkelstraat de Hoogstraat in Rotterdam.

Een terras in de winkelstraat de Hoogstraat in Rotterdam.

Aanleiding is de sterk oplopende besmettingen met het coronavirus in de provincies Zuid-Holland en Noord-Holland, vooral in de steden Amsterdam, Rotterdam en Den Haag.

Daarom geven zowel België als Duitsland voor de Nederlandse provincies code rood af. België vraagt ook mensen uit Gelderland, Noord-Brabant, Utrecht en Flevoland zich bij aankomst in België preventief te laten testen en 14 dagen in quarantaine te gaan. Het test- en quarantaineadvies van de Belgische overheid geldt niet meer voor reizigers die uit de Nederlandse provincie Zeeland in België aankomen.

Het Duitse Robert Koch Instituut (RKI), de evenknie van het Nederlandse RIVM, publiceerde woensdag een bijgewerkte lijst van corona-risicogebieden, waarom de Nederlandse provincies Zuid- en Noord-Holland staan. Meestal volgt kort na de classificatie als risicogebied een bijbehorende reiswaarschuwing van het Duitse ministerie van Buitenlandse Zaken. Zo'n reiswaarschuwing gaat verder: hoewel het geen verbod is, moet het een aanzienlijk afschrikkende werking hebben. Het heeft echter ook een positieve kant voor de consument: het stelt reizigers in staat boekingen kosteloos te annuleren.