Nieuws/Buitenland
242314099
Buitenland

Meisje (16) overleden door obesitas, vader (45) veroordeeld voor doodslag

Kaylea Titford werd slechts 16 jaar

Kaylea Titford werd slechts 16 jaar

Newtown - Een 45-jarige man is dinsdag in Wales veroordeeld voor doodslag op zijn 16-jarige gehandicapte dochter. Volgens de rechter is het zijn schuld dat zijn kind tijdens de eerste Coronalockdown kwam te overlijden nadat ze morbide obesitas kreeg en extreem slechte leefomstandigheden had.

Kaylea Titford werd slechts 16 jaar

Kaylea Titford werd slechts 16 jaar

Dat blijkt uit gerechtelijke documenten in handen van The Guardian en Sky News. Kaylea Titford werd in oktober 2020 dood aangetroffen in haar ernstig vervuilde bed. Sinds haar geboorte kampte ze al met hydrocephalus, een aandoening die ook wel bekend staat als een waterhoofd. Ook had ze een spina bifida, bij deze aandoening zijn de rugwervels niet goed gesloten maar staan ze open. Kaylea zat hierdoor in een rolstoel.

Haar ouders werden na haar dood beschuldigd van doodslag door grove nalatigheid. Volgens de rechter leefde Kaylea namelijk in omstandigheden „die zelfs voor dieren heel erg ongeschikt waren. Laat staan voor een 16-jarig meisje dat volledig afhankelijk is van anderen die voor haar zorgen.”

Lockdown

De lockdown in 2020 was naar verluidt de periode waarin het voor de puber misging. Hiervoor ging ze namelijk gewoon naar school maar vanwege de pandemie kwam ze, net als iedereen, thuis te zitten. Volgens de rechter werd er toen enorm slecht voor haar gezorgd.

Kaylea werd met zwaar overgewicht dood aangetroffen in haar bed. Haar lichaam zat daarnaast onder de maden en haar teennagels, die ze vanwege haar open rug zelf niet kon bereiken, waren volgens de autopsie al zes maanden niet geknipt. Ook waren haar oksels zwart en was de kamer gevuld met ongedierte.

BMI van 70

Uit onderzoek is gebleken dat Kaylea gedurende de lockdown extreem veel was aangekomen vanwege het gebrek aan verzorging, aldus de rechter. Dit is haar fataal geworden.

Ze had een lengte van 145 centimeter en woog ruim 146 kilo. Ze had hiermee een BMI van 70 wat neerkomt op morbide obesitas. Volgens de autopsie is ze overleden aan ontstekingen en infecties als gevolg van haar zwaarlijvigheid.

Kokhalzen

Hulpverleners hebben verklaard dat ze moesten kokhalzen van de stank in de kamer toen ze het lichaam van Kaylea vonden. Tegenover de rechter verklaarde Alun Titford, de vader van Kaylea, dat hij twee weken voor haar dood voor het laatst bij haar kwam kijken op haar kamer, die dag was het haar zestiende verjaardag. Vader Titford zei toen „niks ongewoons te hebben opgemerkt, zoals bijvoorbeeld een rare geur”.

Zowel Alun Titford als de moeder Sarah Lloyd-Jones werden aangeklaagd na het overlijden van Kaylea. Moeder pleitte in december schuldig te zijn aan doodslag. Vader Titford doet nu hetzelfde.

Luiheid

Titford erkent tegenover de rechter dat hij Kaylea in de steek heeft gelaten aangezien hij medeverantwoordelijk was voor haar zorg. Onder ede gaf hij daarnaast toe dat hij erg lui was en zijn dochter nooit gezond eten gaf. Zijn advocaat stelde daarnaast dat hij, omdat hij lange dagen als verhuizer werkte, niet op de hoogte was van de verslechtering van de gezondheid van zijn dochter.

De vader en moeder van Kaylea, die samen nog vijf andere kinderen hebben, horen op 1 maart wat voor straf ze moeten uitzitten.