Nieuws/Binnenland
2423650
Binnenland

Menzis: vergoeding depressies resultaatgericht

UTRECHT - Zorgverzekeraar Menzis gaat het komende jaar de kosten voor behandeling van depressies en angsten vergoeden op basis van het behaalde resultaat en niet langer op basis van het aantal behandelingen.

„We willen belonen op de uitkomsten en niet langer op het aantal behandelingen. Het belang van de patiënt wordt nu meegewogen”, aldus een woordvoerder. „In de gezondheidszorg is veel geld gemoeid. Dat geld moet worden ingezet om de uitkomst voor de patiënt te verbeteren.” Volgens hem leidt deze maatregel er niet toe dat nu alleen de „makkelijke patiënten” worden behandeld. „Zware patiënten zijn voor de specialist een grotere uitdaging en hij wordt dan ook zwaarder beloond bij een goed resultaat.”

Het resultaat wordt gemeten op basis van meetinstrumenten zoals bijvoorbeeld klachtvermindering, kwaliteit van leven en tevredenheid van de cliënt.

Afspraken met organisaties in geestelijke gezondheidszorg

De verzekeraar heeft hierover voor de komende drie jaar afspraken gemaakt met achttien organisaties in de geestelijke gezondheidszorg. Het gaat om behandelingen van niet-chronische depressies en angsten die korter dan een jaar duren. Menzis is naar eigen zeggen de eerste zorgverzekeraar die in de geestelijke gezondheidszorg op resultaat gaat financieren. Bij behandelingen voor bijvoorbeeld heupblessures gebeurde dit al.

Professor Damiaan Denys, voorzitter van de Nederlandse Vereniging voor Psychiatrie (NVvP), is fel gekant tegen de plannen van Menzis, die hij „zeer gevaarlijk” noemt. Hij wijst erop dat je het behandelen van depressies juist nìet kunt vergelijken met bijvoorbeeld het vervangen van een heup. „Het zou een verstandige maatregel zijn als iemand op de wereld mij kon vertellen hoe een depressie ontstaat, bij wie, hoe ernstig die wordt en hoe lang die gaat duren. Maar die kennis is er gewoon niet.”

Hij ziet ook totaal niet voor zich hoe de nieuwe financieringsmethode patiënten zou kunnen helpen, zegt hij. Geestelijke hulp hoort volgens hem bij uitstek niet thuis in de wereld van de marktwerking en de commercie. Hulpverleners nemen inspanningsverplichtingen op zich en daarmee moet worden omgesprongen „volgens het principe van de barmhartigheid.”