Nieuws/Buitenland
2425233
Buitenland

Boris Johnson weigert ’boerka-vragen’ in voortuin: „Iemand een kopje thee?”

OXFORDSHIRE - Boris Johnson weigert vooralsnog iets te zeggen over zijn omstreden boerka-column in een Engelse krant. Voor een horde verzamelde journalisten voor zijn woning in Oxfordshire had de markante ex-minister van Buitenlandse Zaken zondag echter wel een verrassing in petto. De politicus van de Conservatieve Partij deelde koppen thee uit aan de pers, maar zweeg in alle toonaarden over de column.

De oud-minister heeft geschreven dat mensen er in een boerka uitzien als „brievenbussen” en „bankovervallers.” Dat leidde tot klachten die nu worden onderzocht door de Conservatieve Partij.

Erg onder de indruk lijkt Johnson daar niet van. Hij kwam naar buiten in zijn zondagse kloffie met kleurrijke zwembroek en maakte grapjes met de pers. Voor zijn neus een groot dienblad met enorme koppen thee. „Jullie staan hier nu al de hele dag te wachten en ik heb ontzettend met jullie te doen. Ik ben hier voor jullie op een humanitaire missie. Wie wil er een kopje thee?”

Johnson schreef in een artikel geen voorstander te zijn van een boerkaverbod, maar dreef wel de spot met het kledingstuk. Hij wordt er nu van beschuldigd zich niet aan de gedragscode van de regeringspartij te hebben gehouden. Een comité moet zich over zijn opmerkingen gaan buigen. De voormalige burgemeester van Londen kan in het uiterste geval uit de partij worden gezet.

De politicus stapte vorige maand op als minister. Hij vond dat de Brexitplannen van premier Theresa May niet ver genoeg gingen.