Nieuws/Binnenland
242570173
Binnenland

Coronacrisis: dinsdag 20 juli

LIVE | Veel minder besmettingen in horeca

AMSTERDAM - Komt er ooit een eind aan de coronacrisis? Na een zware anderhalf jaar, vol lockdowns en vrijheidsbeperkende maatregelen, zijn mensen toe aan een feestje of vakantie. Maar door oplopende besmettingen worden we ondanks het vele vaccineren teruggeworpen in de tijd. Wat gebeurt er vandaag? Volg hier het laatste Covid-nieuws.

19.52 - Corona-uitbraak onder landmachtmilitairen op Curaçao

39 militairen van de Nederlandse landmacht zijn op Curaçao positief getest op het coronavirus, meldt Defensie. Het gaat om militairen van de Compagnie in de West, die militaire bijstand geven aan civiele autoriteiten.

De besmette militairen worden geïsoleerd op de marinebasis Parera. De rest van de Compagnie is in quarantaine gegaan.

De compagnie rouleert, en in principe komen elke vier maanden nieuwe militairen naar Curaçao.

17.00 - Europese toezichthouder kijkt mee met coronavaccin Sanofi

De Europese toezichthouder voor vaccins, het Europees Geneesmiddelenbureau (EMA) in Amsterdam, gaat zich buigen over een nieuw vaccin tegen het coronavirus. De waakhond kijkt de komende tijd rechtstreeks mee met de proeven naar een middel dat Sanofi Pasteur heeft ontwikkeld.

Het gaat om een zogeheten rolling review. Dat is de laatste stap voordat een bedrijf toelating tot de markt aanvraagt. Als die aanvraag er is, komt het EMA met een advies, waarna de Europese Commissie moet beslissen of het middel wordt goedgekeurd. De rolling review zorgt ervoor dat het EMA alvast alle onderzoeksgegevens heeft en dus sneller kan concluderen of een vaccin veilig is en werkt tegen het coronavirus. Zo kan ook sneller duidelijk worden of het vaccin kan worden gebruikt.

Nederland had eerder alvast 11,7 miljoen doses van het Sanofi-vaccin besteld. Die kunnen worden geleverd zodra het vaccin is goedgekeurd.

Het is niet bekend hoelang de rolling review duurt. Het EMA heeft tot nu toe vier vaccins goedgekeurd: Pfizer/BioNTech, Moderna, AstraZeneca en Janssen. Bij vier andere vaccins loopt al een rolling review: Sinovac (sinds 4 mei), Spoetnik V (sinds 4 maart), CureVac (sinds 12 februari) en Novavax (sinds 3 februari). De ontwikkelaars daarvan hebben nog niet de volgende stap genomen en toelating aangevraagd.

16.25 - Veel minder besmettingen in horeca

Steeds minder mensen lopen het coronavirus op in de horeca. Zo’n anderhalve week geleden zijn de regels daar aangescherpt. Toen de overheid een paar weken geleden feesten weer toeliet, leidde dat vrijwel meteen tot een explosie in het aantal coronagevallen.

Van lang niet alle mensen die positief testen is de besmettingsbron bekend. Dat komt voor een deel doordat GGD’en te weinig mensen hebben om bij iedereen bron- en contactonderzoek te doen. Bovendien zijn er veel mensen die niet weten waar ze het virus hebben opgelopen.

Bij ongeveer een kwart van de mensen die afgelopen week positief testten, is de „setting van besmetting” wel vastgesteld. Dat percentage is lager dan vorige week. Hoe meer mensen positief testen, hoe moeilijker het wordt om zicht te houden op de manier waarop het virus zich verspreidt.

Van de nieuwe gevallen waarvan de bron bekend is, is zo’n 15 procent besmet geraakt tijdens een bezoek aan de horeca. Vorige week was dit ruim 37 procent, waarmee horeca de belangrijkste setting van besmetting was. De week daarvoor ging het om bijna 19 procent. Van alle mensen die sinds begin april positief testten, was de horeca in 3,8 procent van de gevallen de bron.

Ook het aantal mensen dat het virus heeft opgelopen op een feest, daalde flink. Zo’n 8,5 procent van de mensen liep het virus op bij een verjaardag, een borrel of een bruiloft. Vorige week was dit bijna 15 procent en de week ervoor bijna 13 procent. Activiteiten van studenten, bijvoorbeeld op een vereniging, leidden tot 0,6 procent van de nieuwe gevallen, tegen 3,6 procent een week eerder.

De thuissituatie is weer, zoals vanouds, de belangrijkste bron. Dit leidde afgelopen week tot bijna 43 procent van de besmettingen waar de bron bekend is. Vorige week was dit bijna 28 procent. Ook bezoek aan huis leidt weer relatief vaak tot een positieve test.

15.35 - Premier Nedersaksen wil coronacontroles langs Nederlandse grens

De premier van de Duitse deelstaat Nedersaksen, Stephan Weil, heeft tegen media gezegd dat hij er voorstander van is dat de regering weer coronatests voor de reis naar Duitsland eist en dat er dan weer aan de grens met Nederland wordt gecontroleerd. Nederland staat in de Bondsrepubliek weer te boek als risicogebied en Weils deelstaat grenst aan Groningen, Drenthe en Overijssel.

Weil wil op zijn minst steekproeven om langs de grens vast te stellen dat de reizigers uit Nederland aantonen dat ze niet zijn besmet met het coronavirus. De maatregel moet door de federale regering snel mogelijk gemaakt worden volgens de sociaaldemocratische deelstaatpremier.

De grootste stijging van het aantal coronabesmettingen in Nedersaksen is vastgesteld in het Graafschap Bentheim. Dat is een grensgebied ten zuidoosten van Coevorden en ten noordoosten van Enschede. De gezondheidsautoriteiten hebben dinsdag laten weten dat in het graafschap ruim 29 nieuwe besmettingen per 100.000 inwoners over een week tijd zijn vastgesteld. Volgens Weil lijkt de nabijheid van Nederland daar een rol in te spelen. Autoriteiten in Bentheim hebben dat overigens eerder al tegengesproken. De jongste stijging van het aantal besmettingen wijten ze er aan een groepsreis die inwoners van de streek naar de Costa Brava hebben gemaakt.

13.30 - Bij jongeren hoeft maar drie weken tussen twee prikken te zitten

Voor jongeren kan de tijd tussen de eerste en de tweede coronaprik nog verder omlaag. Als zij nu een afspraak maken voor vaccinatie, is de tweede prik drie weken later.

Het zogeheten ’prikinterval’ voor volwassenen ging maandag omlaag van 35 dagen naar 28 dagen. Bij het vaccin van Moderna moeten minstens vier weken tussen de twee prikken zitten. Bij het vaccin van Pfizer en BioNTech is een kortere tussenperiode mogelijk, maar het afsprakensysteem van de GGD kan geen onderscheid maken tussen die twee vaccins, en daarom geldt voor volwassenen sowieso de langste periode.

Jongeren kunnen alleen het vaccin van Pfizer en BioNTech krijgen en daarom is het bij hen wel mogelijk om drie weken tussen twee prikken in te stellen.

Jongeren die al wel een prikafspraak hadden gemaakt, maar de eerste prik nog niet hebben gehad, kunnen de afspraak voor de tweede prik vervroegen. Voor anderen die al een afspraak voor een tweede prik hebben, is het niet mogelijk om een nieuwe datum in te plannen.

12.05 - ’Werkelijke aantal coronadoden in India tien keer zo hoog’

Het aantal coronadoden in India is waarschijnlijk tien keer hoger dan officieel bekend is. Amerikaanse onderzoekers denken dat tussen de 3,4 en 4,7 miljoen mensen zijn overleden aan Covid-19, terwijl de autoriteiten 415.000 sterfgevallen hebben geregistreerd.

Het Centrum voor Globale Ontwikkeling in Washington doet die uitspraken op basis van berekeningen, waarbij is gekeken naar de oversterfte in het land met bijna 1,4 miljard inwoners. De onderzoekers spreken van mogelijk de ergste humanitaire ramp in India sinds het land in 1947 onafhankelijk werd. Bij de onafhankelijkheid werd het voormalige Britse India bloedig verscheurd in hindoeïstisch India en islamitisch Pakistan, waarbij volgens schattingen twee miljoen doden vielen.

Een coronatest in de straten van Bangalore, India.

Een coronatest in de straten van Bangalore, India.

Volgens de officiële statistieken hebben de Verenigde Staten (609.000) en Brazilië (542.000) meer sterfgevallen geregistreerd. Daarbij moet wel rekening gehouden worden met het feit dat in veel landen sprake is van onderrapportage. Gezondheidsexperts zeiden eerder al dat het aantal doden en besmettingen in India in werkelijkheid veel groter is.

Dat heeft niet alleen te maken met gebrekkige registratie, maar ook met de zware besmettingsgolf van dit voorjaar. Door de vele infecties kon niet iedereen getest worden en was de gezondheidszorg zwaar overbelast. Diverse Indiase staten hebben in de afgelopen weken hun dodentallen naar boven bijgesteld, omdat duizenden sterfgevallen nog niet waren verwerkt.

12.15 - Testcoronanu betreurt datalek, maar duldt geen bedreigingen

Testcoronanu betreurt het ontstaan van een datalek, zegt het testbedrijf in een verklaring op zijn website. Het bedrijf werd zaterdag door de Autoriteit Persoonsgegevens opgedragen te stoppen met testen toen bleek dat het mogelijk was om zelf valse reis- en toegangsbewijzen aan te maken. Ook lekten de gegevens van tienduizenden mensen. Het datalek mag volgens het bedrijf echter geen reden zijn voor het uiten van persoonlijke dreigementen richting het personeel, zegt Testcoronanu.

Of het bedrijf bedreigd wordt en om wat voor dreigementen het mogelijk gaat, is niet duidelijk. Testcoronanu zegt aangifte te doen van bedreigingen, „van welke aard dan ook.”

De valse reis- en toegangsbewijzen konden gebruikt worden om een geldige QR-code uit de CoronaCheck-app van de overheid te verkrijgen. RTL Nieuws bracht de kwestie aan het licht. Het ministerie van Volksgezondheid sloot het bedrijf uit van het systeem van de overheid. Testcoronanu was aangesloten bij Testenvoorjereis.nl, waarmee reizigers een gratis coronatest kunnen aanvragen.

In de verklaring meldt Testcoronanu dat het datalek direct na de ontdekking is verholpen. Momenteel wordt er een onafhankelijk onderzoeksrapport opgesteld door „een gerenommeerde cybersecurity organisatie”, aldus het bedrijf. Volgens Testcoronanu is vooralsnog niet gebleken dat derden misbruik hebben gemaakt van de gegevens. Om ervoor te zorgen dat zulke incidenten niet vaker voorkomen zijn er „corrigerende en preventieve” maatregelen genomen, meldt Testcoronanu.

Het testbedrijf zegt in contact te staan met het ministerie van Volksgezondheid over de „operationele impact en de benodigde opvolging.”

12.00 - Ziekenhuizen gaan ’s avonds en in weekenden opereren

Ziekenhuizen gaan in de avonduren en weekenden opereren om de wachtlijsten weg te werken, meldt het AD. Ook proberen ze zoveel mogelijk dezelfde ingrepen achter elkaar te plannen om tijd te winnen. „Zo kunnen we 1 à 2 patiënten per dag extra helpen”, zegt een woordvoerder van het ziekenhuis Nij Smellinghe in Drachten.

In de zorg moeten wachtlijsten worden weggewerkt door ’s avonds en in het weekend te gaan opereren.

In de zorg moeten wachtlijsten worden weggewerkt door ’s avonds en in het weekend te gaan opereren.

Veel ziekenhuizen gaan pas na de zomervakantie aan de slag om zorg in te halen. Cijfers van de Nederlandse Zorgautoriteit (NZa) wijzen uit dat er naar schatting 320.000 minder operaties zijn geweest tussen maart 2020 en mei 2021. Maar de meeste ziekenhuizen zeggen eerst hun personeel rust te gunnen voordat ze de achterstanden gaan wegwerken, blijkt volgens de krant uit een rondgang.

Wel liggen plannen klaar om vanaf september gas te geven. Met name bij orthopedie, kno, gynaecologie, urologie en plastische chirurgie zijn wachtlijsten ontstaan. Doordat deze zorg planbaar is, verdween die als eerste uit het operatieschema.

06.30 - Aantal coronagevallen stijgt weer, maar minder explosief

Het aantal nieuwe coronagevallen blijft stijgen, maar de toename is niet zo explosief als vorige week. In de afgelopen week zijn waarschijnlijk zo’n 70.000 tot 75.000 mensen positief getest.

Dat is ongeveer 40 procent meer dan de week ervoor. Toen werden bijna 52.000 nieuwe gevallen geregistreerd, en dat was zes keer zo veel als het aantal de week daarvoor.

Het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) komt dinsdag met het exacte weekcijfer. In de afgelopen zes dagen zijn bijna 63.000 mensen positief getest. Op drie van die zes dagen waren er meer dan 11.000 positieve tests, en op twee andere dagen meer dan 10.000. De laatste keer dat er vijf achtereenvolgende dagen met meer dan 10.000 nieuwe gevallen waren, was in december, zeven maanden geleden.

Het gemiddelde loopt wel iets langzamer op. Minister Hugo de Jonge (Volksgezondheid) zei maandag dat het aantal positieve tests stabiliseert.

Nog steeds zijn verreweg de meeste mensen die positief testen tieners en twintigers, maar bij hen zijn ook de eerste voortekenen van een daling te zien.

In de wekelijkse update meldt het RIVM ook hoeveel coronapatiënten in de afgelopen week zijn opgenomen in ziekenhuizen. Dat aantal komt waarschijnlijk uit op ongeveer 300. Vorige week meldde het instituut dat 60 mensen in het ziekenhuis waren beland, van wie 12 op de intensive care. Het aantal sterfgevallen blijft min of meer gelijk. Vorige week meldde het RIVM 13 sterfgevallen, en nu zullen dat er ook 10 tot 15 zijn.

06.15 - Festivalorganisator ID&T om tafel met kabinet

Festivalorganisator ID&T gaat dinsdag om de tafel met het kabinet. In het gesprek wordt gezocht naar een oplossing voor de op losse schroeven staande festivalzomer. ID&T spande in eerste instantie uit naam van nog veertig andere organisatoren van festivals en evenementen een kort geding aan tegen de overheid, maar besloot later dat voorlopig aan te houden.

Op 9 juli maakten demissionair premier Mark Rutte en minister Hugo de Jonge bekend dat meerdaagse festivals tot en met 13 augustus niet doorgaan. Eendaagse festivals mogen een beperkt aantal bezoekers ontvangen. Voor festivals na 13 augustus, zoals Lowlands en Down The Rabbit Hole, is het nog onduidelijk wat de maatregelen zullen zijn en of de festivals door kunnen gaan.

Zorgminister Hugo de Jonge stelde voor om eerst met elkaar in gesprek te gaan. Dat gebeurt dus dinsdag. Volgens Janmaat is het gesprek „een eerste stap” naar een oplossing. „De afgelopen week is er best wel veel gebeurd. We hebben allemaal het Kamerdebat nauwlettend gevolgd en we voelden ons ontzettend gesteund”, zei Janmaat eerder. „Een groot gedeelte van het debat had betrekking op onze sector. Daar waren we heel blij mee.”

06.00 - Australische deelstaat South Australia in lockdown na handvol besmettingen

De Australische deelstaat South Australia gaat vanaf dinsdagavond (lokale tijd) in lockdown, heeft de premier van de deelstaat Steven Marshall aangekondigd, nadat vijf lokaal opgelopen besmettingen met het coronavirus werden vastgesteld. In South Australia ligt onder meer de stad Adelaide met ruim 1,3 miljoen inwoners.

Door de beslissing geldt straks voor in totaal meer dan 14 miljoen Australiërs dat ze zoveel mogelijk thuis moeten blijven. Eerder gingen de deelstaten New South Wales en Victoria al in lockdown. In die deelstaten liggen onder meer de steden Sydney en Melbourne.

De maatregelen in South Australia gelden vanaf 18.00 uur lokale tijd en zullen naar verwachting zeker een week van kracht blijven. „We haten het om deze restricties in te moeten voeren, maar we geloven dat we slechts een kans hebben - een kans om dit goed te doen”, aldus Marshall.

Slechts 11 procent van de 25 miljoen inwoners van Australië is tot nu toe ingeënt tegen Covid-19, maar tot recentelijk wist het land het virus grotendeels onder bedwang te houden. Vorige maand kreeg Australië echter te maken met een uitbraak van de deltavariant van het coronavirus. Sindsdien worden dagelijks meer dan honderd besmettingen geregistreerd.

Sydney bevindt zich inmiddels al meer dan drie weken in lockdown, maar er worden nog steeds nieuwe besmettingen geconstateerd. Dinsdag ging het om 78 nieuwe gevallen. Inwoners van de stad mogen alleen naar buiten om te sporten, boodschappen te doen of als ze een andere goede reden hebben.

Veilig betalen
14 dagen bedenktijd
webshop logo
Veilig betalen
14 dagen bedenktijd
webshop logo