Nieuws/Binnenland
2429823
Binnenland

Zaak-Nicole niet getroffen door problemen NFI

De 15-jarige Nicole van den Hurk verdween in 1995

De 15-jarige Nicole van den Hurk verdween in 1995

DEN HAAG/DEN BOSCH - Vermoedelijke misstanden bij het Nederlands Forensisch Instituut (NFI) hebben geen invloed op het vervolg van de strafzaak over de verkrachting en de dood van de Eindhovense scholiere Nicole van den Hurk in 1995. Advocaat Job Knoester van verdachte Jos de G. heeft dat dinsdag gezegd naar aanleiding van antwoorden die hij van het Openbaar Ministerie (OM) heeft gekregen. De raadsman ziet daarom af van extra getuigenverhoren. De vierdaagse behandeling van het hoger beroep kan zoals gepland beginnen op 28 augustus.

De 15-jarige Nicole van den Hurk verdween in 1995

De 15-jarige Nicole van den Hurk verdween in 1995

De Telegraaf onthulde vorige maand dat het ministerie van Justitie en Veiligheid opdracht heeft gegeven tot onderzoek naar misstanden bij het NFI. Volgens een klokkenluider zijn er fouten gemaakt bij onderzoeken naar steek- en slagwonden.

Knoester dreigde onder anderen minister Ferd Grapperhaus op te roepen als getuige, maar is overtuigd dat eventuele fouten geen invloed zullen hebben op de beslissing die het gerechtshof in Den Bosch moet nemen in de zaak van Jos de G. „Wij verwachten geen consequenties voor deze zaak en er is geen reden om nader onderzoek te laten doen”, aldus de advocaat. „We hebben overwogen de minister en deskundigen op te roepen, maar zien daar na bestudering van de antwoorden van het OM toch vanaf. Uiteindelijk staat ook wat de verdediging betreft niet ter discussie dat Nicole door geweld om het leven kwam. Wij stellen wel dat onze cliënt daar niet bij betrokken was.”

De G. wordt verdacht van de verkrachting en doodslag van de Eindhovense scholiere Nicole in 1995. De rechtbank veroordeelde de voormalig tbs’er voor de verkrachting, voor doodslag was te weinig bewijs. De verdachte én het OM gingen in hoger beroep.