Nieuws/Binnenland
2429852
Binnenland

Speeltuin onveilig door graven van holen

Konijnen slopen dakpark

Konijnen houden huis op het Dakpark, zo laat medewerkster Ankie Bosch zien.

Konijnen houden huis op het Dakpark, zo laat medewerkster Ankie Bosch zien.

ROTTERDAM - De speeltuin op het prestigieuze Dakpark in Delfshaven in Rotterdam dreigt een maand na de heropening weer de deuren te sluiten. De konijnenoverlast wordt niet aangepakt waardoor de speeltuin onveilig is.

Konijnen houden huis op het Dakpark, zo laat medewerkster Ankie Bosch zien.

Konijnen houden huis op het Dakpark, zo laat medewerkster Ankie Bosch zien.

Vier jaar geleden werd de speeltuin op het Dakpark geopend. Omdat er in de omliggende wijken geen speelmogelijkheden zijn werd deze direct goed gebruikt. Alleen gingen de deuren in 2016 dicht en werden die pas vorige maand weer geopend voor het publiek.

Verzakkingen werd als reden opgegeven voor de lange sluiting. PvdA-raadslid Narsingh Balwantsingh heeft schriftelijke vragen ingediend bij het stadsbestuur, want hij krijgt zorgwekkende signalen over de speeltuin.

Funderingsproblemen, onder meer door gaten gravende konijnen, zorgen voor een onveilige situatie, stelt het raadslid. De overlast van de konijnen moet worden verholpen stelt hij, en de veiligheid moet gegarandeerd kunnen worden.

Hij noemt de langdurige sluiting een ’fiasco’ en vraagt zich af waarom de problemen niet gelijk zijn verholpen omdat de speeltuin toch twee jaar lang dicht was.

Dick van Wageningen, voorzitter van de speeltuinvereniging, stelt dat ’de situatie momenteel verre van veilig is’. „Je kunt tot je enkel in de konijnengaten zakken.”

De gemeente heeft tussentijds een verkort hekwerk extra geplaatst met fijnmaziger gaas. „Dat heeft de overlast iets minder gemaakt, maar zaterdag zag ik nog een konijn eroverheen springen.”

Tot op heden is het advies van de gemeente richting de speeltuin om de gaten maar dicht te gooien. Elke ochtend gaan de speeltuinvrijwilligers gewapend met een emmer en een schep de speelplaats door om de gaten te dichten.

„Maar daar zijn ze natuurlijk niet voor. En de volgende dag kunnen we weer opnieuw beginnen want dan zijn de gaten weer open gegraven”, verzucht Van Wageningen.

Hij snapt niet waarom de problemen niet worden aangepakt. „Op de begraafplaats in Crooswijk was ook een konijnenplaag. De dieren daar zijn allemaal gevangen en uitgezet in een duingebied.”

Er moet volgens hem snel een adequate oplossing komen, want de veiligheid van de spelende kinderen komt in het geding. „We kunnen niet elke vrijwilliger en beheerder mee laten lopen om op de gaten te wijzen. Laat de gemeente het probleem nu eens rigoureus aanpakken.”

Mocht er vanuit de politiek geen soelaas komen dan is zijn oplossing simpel. „Ik schuw niet de speeltuin weer dicht te gooien.”