Nieuws/Binnenland
243055627
Binnenland

’Moordenaar Anne Faber, Michael P., werkte aan ontsnappingsplan uit gevangenis’

VUGHT - Michael P., de in 2019 in hoger beroep veroordeelde moordenaar van Anne Faber, en Admilson R., een van de twee Hoogeveense moordbroers, werkten samen aan een ontsnappingsplan uit de penitentiaire inrichting in Vught. Dit meldt RTL Boulevard.

„In de Penitentiaire Inrichting Vught zijn twee gedetineerden overgeplaatst omdat er vermoedens waren van voorbereiding van een ontsnappingspoging. Er zijn geen wapens aangetroffen op het terrein van de PI”, bevestigt een woordvoerder van de Dienst Justitiële Inrichtingen. Die ontkent dat er op het gevangenisterrein zelfgemaakte wapens en ontsnappingsmateriaal is gevonden, zoals bronnen van RTL Boulevard beweren.

Admilson R. is overgebracht naar De Schie in Rotterdam. Michael P. is geplaatst op de zwaarder beveiligde afdeling BPG (Beheersproblematische Gedetineerden) van de PI Vught.

Hans Faber, de oom van Anne Faber, zegt dat het ’even schrikken was’ toen nabestaanden en vrienden van Anne het nieuws hoorden. „Als je dat hoort, schrik je natuurlijk. Maar gelukkig is het een goed beveiligde gevangenis en zoals wij het hebben begrepen, was het slechts een vermoeden van een voorbereiding”, laat hij weten aan De Telegraaf.

Hans Faber

Hans Faber

Dino Soerel

Recentelijk speelden er twee andere ontsnappingskwesties. Eind januari liet justitie de tot levenslang veroordeelde Dino Soerel overplaatsen vanuit de gevangenis in Heerhugowaard naar de Extra Beveiligde Inrichting in Vught, omdat er vermoedens waren van een ophanden zijnde uitbraakpoging. Soerel ontkende dit overigens.

Kort daarvoor was het raak in Zutphen, waar een groep mannen uit Frankrijk probeerde Omar L. te bevrijden. Het lid van de ’Mocromaffia’ was vorig jaar eveneens veroordeeld tot levenslang voor twee liquidaties en drie pogingen daartoe. Ook hij werd overgeplaatst. Voor criminelen die vluchtgevaarlijk zijn werd in februari in de gevangenis van Leeuwarden een extra beveiligde unit gebouwd. Het regime hier is iets lichter dan dat van de EBI in Vught.