Nieuws/Buitenland
2430702
Buitenland

Verdachten autobranden Zweden opgepakt

STOCKHOLM - De Zweedse politie heeft twee jongemannen, zestien en 21 jaar oud, opgepakt wegens betrokkenheid bij de ongeveer honderd autobranden in Zweedse steden in de nacht van maandag op dinsdag. De politie verwacht meer verdachten op te pakken.

Gemaskerde relschoppers sloegen toe in steden als Göteborg, Trollhättan, Falkenberg en de hoofdstad Stockholm. Behalve dat ze auto’s in de brand staken, bekogelden ze de uitgerukte agenten ook met stenen.

De politie vermoedt dat zij via sociale media contact hadden. „We beseffen dat het geen toeval kan zijn dat het op meerdere plaatsen begon in zo’n kort tijdsbestek”, zei een politiewoordvoerster. Premier Stefan Löfven reageerde dinsdag woedend. „Het lijkt goed georganiseerd. Bijna zoals een militaire operatie”, stelde hij.

De politie heeft meerdere jonge vandalen geïdentificeerd en gaat in gesprek met de ouders. Het is nog onduidelijk wat de directe aanleiding is voor het grootschalige vandalisme. Het kwam de afgelopen jaren vaker voor dat jongeren voertuigen in brand staken voor het einde van de schoolvakantie, aldus Zweedse media.

Openbare orde

Premier Löfven richtte zich op de radio rechtstreeks tot de betrokken jongeren. „Waar zijn jullie mee bezig?”, wilde de sociaaldemocraat weten. De openbare orde is een belangrijk verkiezingsthema in Zweden, dat in september naar de stembus gaat. Peilingen voorspellen dat de sociaaldemocraten van Löfven een historisch slechte uitslag tegemoet kunnen zien.

Anti-immigratiepartij Zweden-Democraten hoopt daarvan te profiteren en zei na de chaotische nachtelijke toestanden dat „we Zweden op 9 september weer veilig gaan maken.”